skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Društvene dejavnosti

Med svetovnima vojnama sta v Beltincih delovali dve organizaciji, Sokol in Orel, ki sta se v glavnem ukvarjali z atletiko, telovadbo, dramskimi nastopi. Osrednji poudarek je bil na vsebini dela in s svojimi dejavnostmi sta dodali velik prispevek k razvoju in uveljavitvi kraja na področju društvene dejavnosti. Sta pa obe društvi med seboj nenehno tekmovali in si vselej prizadevali za boljši in pestrejši program.

Olvasás tovább

Dejavnosti so se v glavnem odvijale sezonsko, med šolskimi počitnicami. So se pa pri izvajanju spopadale s finančnimi težavami, kajti zelo malo je bilo možnosti za podporo kakšne športne ali kolektivne igre, in pa prostorom za izvajanje.

Sokolsko društvo v Beltincih je bilo ustanovljeno 14. marca 1925, za kar je pobudo prevzel tamkajšnji učitelj. Intenzivno pa je društvo začelo delovati po 5. 12. 1929, ko je izšel Zakon o ustanovitvi Sokola kraljevine Jugoslavije. Poudarek pa je bil na telesnovzgojnem področju, poleg tega pa si je prizadevalo tudi za narodno poslanstvo – na kulturnem in prosvetnem področju. Steber  kulturno – prosvetne dejavnosti pri Sokolu so bili učitelji, ki so uprizarjali najrazličnejše igre, kot npr. Stari grehi, Jezusovo trpljenje, Radikalna kura idr. Telovadci pa so imeli prvi javni nastop v Beltincih na dvorišču stare občine leta 1928. Velik telovadni nastop, na katerem je nastopilo preko 350 telovadcev iz bližnje in daljnje okolice pa sega v leto 1934. V tem letu je bila s strani društva organizirana tudi prva tombola, na kateri so bili med dobitki kolo, drva, moka. sladkor. Leta 1935 pa je bila tudi otvoritev novega ograjenega telovadišča na delu agrarne zemlje ob cesti, ki vodi v Gančane. Na tem telovadišču so se prirejali množični telovadni nastopi, uporabljale so ga tudi druge organizacije in društva za svoje nastope, leta 1942 pa je zaradi razširitve telovadišča bilo možno tam igrati tudi nogomet. Bogata in vsestranska dejavnost beltinskega Sokola se je zaključila leta 1940, čeprav so še dve leti prej na letni skupščini sprejeli sklep o gradnji društvenega doma.

Drugo društvo pa je bilo društvo Orel, katoliško telovadno društvo, ki je imelo v času svojega obstoja tudi lastno telovadišče. Tam so se odvijale prireditve, društvo pa je imelo tudi svoje glasilo »Mladost«. Ukinjeno je bilo s kraljevsko diktaturo, 6. 1. 1929.

Literatura:

Šraj, P. Beltinci: 1322-1993. Beltinci: Občina, 1995

Fotó galéria

Információk

Kapcsolattartó

Klaudija Sedar

Jelszavak

ŠPORTNA DRUŠTVA, Sokoli, ORLI

A közzététel dátuma

30.09.2017 19:40

Legutóbbi módosítás

30.09.2017 20:47

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam