skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Kaj je drobni tisk

»Drobni tisk je skupno ime za publikacije, ki obsegajo največ štiri strani (npr.: razglednice, plakati, prospekti, zgibanke, izkaznice, obrazci… ) ali več strani, če na njih ni strnjenega avtorskega besedila (npr.: koledarji, katalogi… )«

(Zakon o obveznem izvodu publikacij, 2006, v 2 čl., Uradni list RS, št.69)

Olvasás tovább

Drobni tisk opravlja funkcijo aktualnega obveščanja na praktičnih področjih družbenega, zasebnega in ekonomskega življenja, npr. letaki, plakati…

Velja za specifično gradivo, saj se od ostalega gradiva močno razlikuje po obliki, zvrsti, vsebini, načinu nastanka, ciljnih uporabnikih in uporabnosti. Je najštevilčnejše in vsebinsko najbolj raznoliko gradivo. Po uporabi ga pogosto zavržemo, zato tudi redko pride do knjižnice. Izhaja le priložnostno (vabila na literarne večere, katalogi razstav… ) in ga ni mogoče kupiti, saj ni vključen v običajno knjigotrško mrežo. Lahko vsebuje dnevno aktualno vsebino (vabila, reklamno gradiv …), vsebino interne narave (razna glasila podjetij, društev…), ali pa vsebina publikacije določi njegov status (katalogi izdelkov, telefonski imeniki…).

Informacijska in kulturna vrednost drobnega tiska narašča s časovnim odmikom. Ker vsebuje informacije o vsakdanjem življenju, je lahko koristen vir informacij za raziskovanje duha časa.

V tujini se je  za drobni tisk uveljavil izraz efemera, ki je grškega izvora in pomeni stvari dnevnega pomena, stvari, ki ne trajajo več kot en dan.

Publikacije iz zbirk drobnega tiska so za knjižnice dragocen in pomemben vir informacij.

(Veronika Potočnik: Drobni tisk kot obvezni izvod v Narodni in univerzitetni knjižnici. Knjižnica, 54, 2010(3), 5371)

 

Zbirka drobnega tiska »DNEVI NARODNIH NOŠ V KAMNIKU«

Zbirka drobnega tiska Knjižnice Franceta Balantiča Kamnik (v nadaljevanju KFBK) ohranja življenjski utrip našega vsakdana skozi čas. Preko vabil, plakatov in katalogov nas obvešča o dogajanju na območju občin Kamnik in Komenda (Zgibanke o Veliki planini, vabila na prireditev Dnevi narodnih noš…). Zbirka drobnega tiska KFBK na temo Dnevi narodnih noš v Kamniku ni popolna, saj knjižnica hrani drobne tiske v fizični obliki o prireditvi šele od leta 1987 dalje, starejših pa ne. Iz leta 1987 hrani letak Srečanje folklornih skupin Gorenjske´87, izdan ob Dnevih narodnih noš. Izdali sta ga Zveza kulturnih organizacij Gorenjske v sodelovanju z Zvezo kulturnih organizacij iz Kamnika. Zbirka vključuje tudi program prireditve Dnevi narodnih noš z naslovom XX. Dnevi narodnih noš Kamnik, 7.9. sept. 1990. Izdali sta ga Turistično društvo Kamnik in Zveza kulturnih organizacij.

Gradivo za zbirko je knjižnica pridobila večinoma na neformalen način (z obiskom prireditev, obiskom stojnic z informacijskim gradivom…). Zbirka drobnega tiska KFBK na temo Dnevi narodnih noš vsebuje letake, zgibanke s programi prireditve ali vabili na razstave, koncerte in druge spremljevalne dejavnosti ob prireditvi.

V  letu 2018 je knjižnica pridobila večjo količino drobnega tiska, ki pokriva področje občin Kamnik in Komenda tudi od Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti Območne izpostave Kamnik. V okviru le-tega je tudi gradivo na temo Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine, s katerim je knjižnica obogatila zbirko.  

Nekdanji direktor Agencije za razvoj turizma in podjetništva Kamnik Miran Jereb je za potrebe te zbirke odstopil del drobnega tiska iz svoje osebne zbirke.

Turistično društvo, organizator Dnevov narodnih noš, je v prvih letih prireditve izdalo večino drobnega tiska, kasneje, tudi Občina Kamnik, pa Zveza kulturnih organizacij, Agencija za razvoj  turizma in podjetništva v občini Kamnik, Javni sklad RS za kulturne dejavnosti - Območna izpostava Kamnik, Zavod za turizem in šport, zadnja leta pa Zavod za turizem, šport in kulturo. 

Hely

Hely megjelenítés

Információk

Kategória

néprajz

A digitális gyűjtemény szerzője

Vika Gujtman, Mateja Keber

Jelszavak

drobni tiski, Dnevi narodnih noš, Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine

A közzététel dátuma

07.09.2018 08:22

Legutóbbi módosítás

06.09.2018 15:20

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam