skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Zbirka ok. 700 razglednic iz zapuščine ustvarja v gledalcu krajinskih podob in bralcu iskrivih sporočil vtis o celovitosti pokrajine južne Koroške, v življenje katere je kruto posegla plebiscitna meja. Ko se s pomočjo starih podob na razglednicah pomikamo po zemljevidu južne Koroške, istočasno rišemo zemljevid nekdanje etnične meje slovenskega prebivalstva.

Olvasás tovább

»Naša« Koroška je kljub odprti meji še vedno tako blizu in hkrati tako daleč od nas. Dolga leta nestrpnih nacionalističnih prizadevanj so z velikim zamahom brisala sledove slovenstva iz treh koroških dolin. Večina razglednic iz zbirke je naslovljena na župnika Valentina Mörtla, Felaherjevega prijatelja in rojaka iz Ziljske doline (*1884 Dole pri Šmohorju, +1953 Vransko). S pomočjo nanj naslovljenih razglednic lahko sledimo njegovo življenjsko pot koroškega begunca, sledimo kraje, kjer je kot duhovnik služboval.

V obsežni zbirki razglednici je tudi precej zanimivih razglednic iz drugih slovenskih krajev ter manjše število razglednic s podobami narodnih noš, večinoma ziljske.

Med Feleharjevim zbranim slikovnih gradivom je tudi zbirka 36 kovinskih tiskarskih klišejev za Gasparijeve razglednice in voščilnice z upodobitvijo narodnih motivov, letnih časov, slovenskih Madon ter božičnih in velikonočnih šeg in navad. Zraven je še manjše število izdelanih Gasparijevih voščilnic.

 

Hely

Hely megjelenítés

Információk

A digitális gyűjtemény szerzője

Simona Šuler Pandev in Simona Vončina

A közzététel dátuma

22.12.2016 15:05

Legutóbbi módosítás

22.12.2016 15:05

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam