skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Slikovni zapuščinski fond ni nastajal z načrtnim zbiranjem gradiva, ampak je plod vsestranskega delovanja dr. Felaherja, njegovega raziskovalnega dela in številnih prijateljskih stikov z rojaki Korošci.

Slikovno gradivo iz zapuščine dr. Julija Felaherja, ki ga hrani Koroška osrednja knjižnica, je izjemen dokumentarni vir zgodovinskih dogajanj od konca 19. stoletja pa do srede 20. stoletja na Koroškem, onstran in tostran današnje državne meje, in tudi v širšem slovenskem okviru.

Olvasás tovább

Po vsebini in namenu lahko slikovno gradivo razdelimo v naslednje sklope: 

Fotografije

Evidentiranih je 1.176 fotografij, posamičnih ali vključenih v tematske albume.

Najobsežnejši je tematski sklop (ok. 250 fotografij), ki se navezuje na dogodke iz prve svetovne vojne, predvsem na boje za severno mejo na Koroškem. Tu so številne skupinske fotografije vojakov in posamične osebne spominske fotografije, tudi s posvetili. Dragocen je nabor fotografij s položajev braniteljev pri Karavanškem predoru (boji pri Podrožci/Rosenbach).

V zbirki je tudi 36 fotografij, ki se navezujejo na slovesnost ob odkritju spomenika kralju Aleksandru I. Zedinitelju v parku Zvezda v Ljubljani, 6. septembra 1940. Konjeniški spomenik kralja Aleksandra I. Karađorđevića so Italijani ob okupaciji Ljubljane odstranili in uničili. Fotografije so vsekakor dokument širšega kulturnega pomena.

V Felaherjevi zapuščini je tudi veliko osebnih fotografij, portretov znanih Korošcev, fotografij z raznih kulturnih prireditev in svečanosti, etnološko zanimivih motivov (starodavnih kmečkih opravil, ziljske narodne noše … ), motivov iz Ziljske doline.

Iz časa druge svetovne vojne so dragocen zgodovinski dokument številne fotografije koroških partizanov (žal zelo slabo dokumentirane) in okupatorjevega terorja (pokol pri Peršmanu). Iz tega obdobja so tudi fotografije koroških izseljencev, pregnancev (leta 1942).

Med Felaherjevimi albumi je zelo zanimiv spominski album, ki prikazuje posledice velikonočnega potresa v Ljubljani leta 1895. V številčno najobsežnejšem foto-albumu je zbranih 345 fotografij, ki prikazujejo podobe Beljaka/Villacha l. 1935 in 1936, Hitlerjev prihod v Villach marca 1938, takoj po anšlusu, preostali del albuma so podobe Ziljskih Alp, Ziljske doline ter nekaterih nemških mest iz 30-tih let (Dessau, Berlin, Potsdam in Fläming).

Razglednice

V zbirki je okrog 700 razglednic, večinoma s podobami koroških krajev onstran državne meje, v Avstriji, do nekdanje etnične meje slovenskega prebivalstva. Večina razglednic iz zbirke je naslovljena na župnika Valentina Mörtla, Felaherjevega prijatelja in rojaka iz Ziljske doline.

 

Slike na steklu (diapozitivi)

Zanimiva je tudi zbirka 654 fotografij na steklu oz. diapozitivov, ki sta jih v 20-tih letih 20. stol. začeli izdajati založbi Th. Benzinger, Lichtbilderverlag iz  Stuttgarta in Langer&Comp. z Dunaja. Diapozitivi so bili namenjeni za javno prikazovanje ter za učenje geografije in antropologije. Prva serija založbe Benzinger je izšla l. 1920 s podobami nemških pokrajin. Do leta 1943, ko se je podoba velikega nemškega rajha že začenjala majati, so izdali še obsežen nabor krajinskih motivov in ljudstev iz celega sveta.

Hely

Hely megjelenítés

Információk

A digitális gyűjtemény szerzője

Simona Šuler Pandev in Simona Vončina

A közzététel dátuma

22.12.2016 15:05

Legutóbbi módosítás

22.12.2016 15:05

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam