skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Dr. Franjo Štor (1854-1919)

Dr. Franjo Štor je bil odvetnik, politik, narodni buditelj, ustanovitelj prvih teharskih društev in narodnjak doma iz Teharij, ki je službeno deloval v Ljubljani. Aktivno je sodeloval v ljubljanskem političnem, kulturnem in društvenem življenju. Bil je član Narodne čitalnice v Ljubljani, V Ljubljani je bil izvoljen v čitalniški odbor predsednika in urednika Novic Janeza Bleiweisa, kjer je kot odbornik sodeloval v odseku za besedo in za plese. Kot odbornik je bil tudi član ljubljanske šolske in narodnoobrambne organizacije Družbe svetega Cirila in Metoda.

Olvasás tovább

Kljub delu in družini v Ljubljani se je redno vračal nazaj na rodno Teharje, kjer je aktivno sodeloval v teharskem političnem in društvenem življenju. V času zaostrenih političnih in kulturnih bojev med slovensko in nemško stranjo je aktivno vodil slovensko politično propagando proti vse večjemu nemškemu vplivu v teharski občini. Večkrat je bil govornik na teharskih političnih shodih in pomembnejših društvenih dogodkih ter sestankih. Bil je idejni vodja in podpornik nastanka prvih slovenskih društev na Teharjah. V času občinskih volitev na Teharjah med letoma 1895 in 1905 je zasedal mesto predsednika volilnih shodov za slovensko stran in vodil volilno kampanjo teharskih narodnjakov. Tako je na njegovo pobudo nastalo prvo slovensko društvo teharska podružnica Družbe sv. Cirila in Metoda. Društvu je ob ustanovitvi namenil 100 goldinarjev. Med drugim je bil slavnostni govornik ob odprtju društva januarja 1893 in velikim političnim shodom leta 1905 na Teharjah, ko je tudi pripravil posmrtnico ob smrti hrvaškega škofa in zagovornika jugoslovanske ideje Josipa Juraja Strossmayerja. Na njegovo pobudo so večkrat razpravljali tudi o regulaciji Voglajne, kjer je sam podal tudi konkretne rešitve, med drugim tudi v štajerskem deželnem svetu. Leta 1905 je bil imenovan za krajevnega šolskega nadzornika v občini Teharje. Na Teharjah je bil posestnik in graščak, ki je imel tudi svojega kočijaža Matijo Valenčaka. Graščina na Teharjah, danes pod imenom Mlinarjev Janez, s parkom je bila nekoč last Franja Štora, ki jo je kupil leta 1904. V današnjem stanju jo je pozidal in dogradil celjski podjetnik Ivan Majdič, sin Petra Majdiča.

Franjo Štor je bil med drugim tudi pobudnik prižiganja kresov pri sv. Ani na predvečer 5. julija, ko sta godovala slovanska svetnika in apostola Ciril in Metod, po katerem je bilo poimenovano tudi prvo teharsko društvo. Bil je mecen in finančni podpornik različnih teharskih družbenih dogodkov in praznovanj. Za svojo politično delo v občini, razvoj in podpiranje slovenskih društev na Teharjah in za razvoj slovenske narodne zavesti ga je slovensko usmerjeno teharsko občinsko vodstvo predlagalo za častnega občana, za kar je bil imenovan na februarski občinski seji 1901. Umrl je 2. oktobra 1919 v Gradcu na Štajerskem.

Fotó galéria

Hely

Hely megjelenítés

Információk

A digitális gyűjtemény szerzője

Matej Ocvirk

Jelszavak

ZGODOVINA, ŠOLSTVO, OSNOVNO ŠOLSTVO, POLITIKI

A közzététel dátuma

25.11.2018 15:36

Legutóbbi módosítás

25.11.2018 15:36

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam