skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Dr. Bogumil Vošnjak in njegova nikoli pozabljena Gorica

Ker članek obravnava Vošnjakov odnos do Gorice, sledi le skromna uvodna predstavitev, kdo pravzaprav je Bogumil Vošnjak1 in kakšen je njegov pomen. Vošnjaka ocenjujemo kot enega izmed vidnejših slovenskih politikov z začetka 20. stoletja, vsekakor pa kot enega izmed večjih intelektualcev takratnega časa. 

Olvasás tovább

Študiral je v Gradcu, na Dunaju, v Pragi in Parizu in bil imenovan za prvega zasebnega docenta na zagrebški univerzi. Ob začetku vélike vojne je odšel v tujino in se kot izredno dejaven slovenski predstavnik vključil v delovanje emigrantskega Jugoslovanskega odbora. Velja za edinega slovenskega podpisnika Krfske deklaracije in generalnega sekretarja jugoslovanske delegacije na pariški mirovni konferenci. Dobro leto je deloval kot izredni poslanik in pooblaščeni minister v Pragi, nato pa se je kot narodni poslanec posvetil notranji politiki. Med drugo svetno vojno je deloval v četniškem gibanju Draže Mihailovića, po vojni pa je zaradi ukaza OZNE po njegovi likvidaciji zapustil domovino. Dve leti je bival v Rimu, nato pa za vedno odšel v ZDA, kjer pa domovine nikakor ni mogel pozabiti.

Tartalomjegyzék

Hely

Hely megjelenítés

Információk

A digitális gyűjtemény szerzője

Aleksandra Gačič

Kapcsolattartó

Željko Oset

Jelszavak

ZGODOVINA, POLITIKA, Gorica

A közzététel dátuma

04.06.2019 05:35

Legutóbbi módosítás

04.06.2019 05:35

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam