skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Dolgoletna prenova in priključitev k Goriškemu muzeju

Dobra tri leta po uradni ustanovitvi Muzeja za Tolminsko (28. 2. 1958) je bil ta po sklepu tedanjih oblasti priključen leto dni mlajšemu Goriškemu muzeju. Istega leta se je tu uradno zaposlila tudi dotedanja učiteljica Marija Rutar, ena izmed ustanoviteljic in kasneje gonilna sila tolminskega muzeja.

Olvasás tovább

Z marljivim zbiranjem in urejanjem raznovrstnega gradiva ter navdušujočimi vodenji je postavila temelje današnjim zbirkam in delu, svoje delovanje pa je uspešno širila tudi izven muzejskih zidov.

Dobro vpeljano delo Tolminskega muzeja je leta 1976 prekinil potres. Del muzejskih prostorov je bil začasno namenjen drugim dejavnostim, stavba, v kateri je bila razstava, pa je bila vse bolj potrebna korenite prenove. Ta se je začela leta 1982 in trajala do leta 1995, razstavna muzejska dejavnost pa je bila med tem večkrat prekinjena ali pa se je odvijala v drugih javnih prostorih na Tolminskem. Kljub temu je tolminska muzejska zbirka, ki je delovala pod okriljem Goriškega muzeja, neprenehoma bogatila svoje zbirke, po zaključeni prenovi dvorca pa pridobila tudi številne nove razstavne in upravne prostore. Leta 1995 so bile v njih odprte tri nove razstave, na katerih so bili predstavljeni predmeti iz arheološke, etnološke in umetnostnozgodovinske zbirke.

Fotó galéria

Hely

Hely megjelenítés

Információk

A digitális gyűjtemény szerzője

Karla Kofol

Kapcsolattartó

Karla Kofol

Jelszavak

KULTURNA ZGODOVINA, Tolminski muzej, DELOVANJE

A közzététel dátuma

26.05.2021 12:46

Legutóbbi módosítás

28.04.2021 11:52

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam