skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Dinastija Karađorđević v zbirki Ljudskega muzeja Rogaška Slatina

Ljudski muzej Rogaška Slatina, katerega tvorec, idejni vodja in kustos je znan ljudski ustvarjalec in zbiratelj Nani Poljanec, sestavlja 39 zbirk muzejskega gradiva. Ena izmed najatraktivnejših ter historično najzanimivejših je zbirka dinastije Karađorđević, ki je pričela nastajati v okviru priprave Poljančeve filografske razstave leta 2008 v Rogaški Slatini.

Olvasás tovább
Na njej so bili namreč člani dinastije predstavljeni s svojimi originalnimi podpisi oz. lastnoročno napisanimi pismi. Ob pridobivanju tega gradiva je Poljanec svoj zbirateljski interes razširil tudi na druge predmete, povezane z dinastijo, ter ob tem navezal plodne in prijateljske stike tako s številnimi strokovnjaki za omenjeno vsebino kot tudi z nekaterimi še živečimi člani oz. potomci dinastije. Med drugim ga je na uradni sprejem povabil prestolonaslednik Aleksander II. Karađorđević. Slednje se odraža tudi v kvaliteti in obsegu zbirke, ki se hitro veča in bogati, trenutno pa šteje približno tisoč kosov - v glavnem fotografskega in dokumentarnega gradiva. V zbirki se nahajajo tudi sila redki in dragoceni predmeti, med katere nedvomno sodijo portret kralja Aleksandra I., ki ga je leta 1931 na Bledu naslikala Nasta Rojc, slika Petra II, ki ga je 1936 naslikala Ivanka Bukovac, zadnji politični testament Petra II., ročno izpisan v dveh izvodih iz leta 1943, originalni frak z odlikovanji princa Andrewa Karađorđević, lastnoročno pismo kneza Aleksandra Karađorđevića iz leta 1848 in steklenica vina prve serije polnitve leta 1931 iz kraljeve kleti na Oplencu, izmed katerih je danes ohranjenih le še 280. Tu sta tudi fotografija kralja Aleksandra iz leta 1922 z njegovim podpisom v originalnem medeninastem okvirju z monogramom ter njegovo lastnoročno pismo, napisano na Bledu istega leta, pa pismo Nikole Tesle, v katerem se veliki izumitelj  z naklonjenostjo in občudovanjem izraža o pokojnem Aleksandru. Zanimivi so tudi ročno izrezljan okvir z grbom kraljevine SHS, ročno izpisani jedilniki kralja Petra I. in še vrsta nič manj atraktivnih predmetov.

Ljudski muzej Rogaška Slatina hrani tudi večje število predmetov, ki so z zbirko dinastije Karađorđević posredno povezani oz. se nanjo vsebinsko navezujejo – gre za tiskovine, reklame, korespondenco, fotografije, znamke, denar, odlikovanja in druge drobne predmete iz obdobja vladavine Karađorđevićev, katerih izbor se prav tako nahaja na razstavi.

Dinastija Karađorđević v zbirki Ljudskega muzeja Rogaška Slatina je nedvomno ena največjih privatnih zbirk nasploh vezana na to dinastijo.
Celotna zbirka je danes na ogled v Aninem Dvoru v Rogaški Slatini kot stalna postavitev.

Fotó galéria

Hely

Hely megjelenítés

Információk

Kategória

történelem

A digitális gyűjtemény szerzője

dr. Marija Počivavšek, dr. Tonček Kregar

Kapcsolattartó

Nani Poljanec

Jelszavak

Kraljevina Jugoslavija, Kraljevina SHS, kralji

A közzététel dátuma

13.10.2012 10:16

Legutóbbi módosítás

21.01.2019 07:54

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam