skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Die Ehre deß Hertzogthums Crain (1689)

Janez Vajkard Valvasor (1641–1693), kranjski plemič, polihistor, zgodovinar, etnograf, topograf, kartograf, naravoslovec in založnik, je ena ključnih osebnosti slovenske zgodovine. Njegov življenjski opus se uvršča med najpomembnejše stvaritve na Slovenskem.

Olvasás tovább

Valvasorjevo največje in najpomembnejše delo je Slava vojvodine Kranjske (Die Ehre deß Hertzogthums Crain). Enciklopedično delo, ki velja za prvi sistematični prikaz slovenske zgodovine, ozemlja in načina življenja, je bilo natisnjeno leta 1689 v Nürnbergu. Avtor je v njem zajel vse dotedanje védenje o naši deželi in njenih prebivalcih. Predstavil je naravne in kulturne znamenitosti dežele, njeno zgodovino ter pravno, upravno in cerkveno ureditev. Slikovito je opisal gradove, samostane, mesta, trge in vasi ter gospodarske dejavnosti, jezik, noše, šege in navade prebivalcev. Zelo pomembni so njegovi geografski in topografski opisi in naravoslovne raziskave ter zbrano etnografsko gradivo, v katerem je ohranjena podoba ljudske kulture in vsakdanjega življenja takratnega človeka.

Slava vojvodine Kranjske je še danes eno najpomembnejših znanstvenih del o Sloveniji in neprecenljiv vir za preučevanje življenja v 17. stoletju. V depojih ptujske knjižnice hranimo dobro ohranjen izvod prve izdaje Valvasorjevega slovitega dela. Nekoč je bil del dornavske grajske knjižnice.

Fotó galéria

Hely

Hely megjelenítés

Információk

A digitális gyűjtemény szerzője

Melita Zmazek

Kapcsolattartó

Melita Zmazek

Jelszavak

Knjižnica Ivana Potrča Ptuj, KNJIŽNE ZBIRKE, stari tiski, knjižne raritete

A közzététel dátuma

25.11.2019 08:42

Legutóbbi módosítás

12.11.2019 12:56

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam