skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

ADOLF URNAUT, dobitnik Bloudkove nagrade za življenjsko delo v športu

Adolf (tudi Adi) Urnaut, rojen 26. 7. 1941 v Guštanju, sedanjih Ravnah na Koroškem, je starosta pedagoškega in trenerskega dela v slovenskem športu. V vrhunsko odbojko je aktivno vključen več kot 60 let in je pustil viden pečat v odbojki kot igralec, trener, pedagoški delavec, strokovni delavec in funkcionar.

Ukvarjal se je z različnimi športi; najprej je tekmoval v smučanju in smučarskih tekih, kjer je v štafeti osvojil naslov državnih (jugoslovanskih) mladinskih prvakov. Sodeloval je v rokometni ekipi Fužinarja in Ljubljane, pred 62 leti pa se je navdušil za odbojko in v tej plemeniti športni panogi kot trener deluje še danes.

Olvasás tovább

Profesor športne vzgoje, nekdaj tudi sam aktiven odbojkar, je leta 1957 prvič nastopil za jugoslovansko mladinsko reprezentanco in za tem dobro desetletje (1959–1971) igral za jugoslovansko člansko reprezentanco. Na skupno 320 tekmah na uradnih tekmovanjih in mednarodnih turnirjih je osvojil dve zlati medalji na sredozemskih igrah (1963 in 1967), bronasto odličje na univerzijadi (1965) in bil kapetan reprezentance med letoma 1967 in 1971. Svojo klubsko športno pot je začel pri Odbojkarskem klubu Fužinar, nekaj časa je igral za mariborski Branik, kot gost je nastopal za zagrebško Mladost v evropski ligi prvakov in z njo osvojil 2. mesto, aktivno odbojkarsko kariero pa je sklenil pri OK Kvarner na Reki, kjer je začel delati kot trener.

Adi Urnaut je nastopil na številnih evropskih in sredozemskih prvenstvih, na univerzijadi in trikrat na najvišjem možnem tekmovanju, na svetovnem prvenstvu – leta 1962 v Moskvi, leta 1966 v Pragi in leta 1970 v Sofiji. Večkrat je bil proglašen za najboljšega igralca v ekipi ter tudi na turnirju in bil izbran v najboljšo šesterko svetovnega prvenstva v Pragi. Na univerzijadi 1965 v Budimpešti je z reprezentanco osvojil bronasto medaljo, na sredozemskih igrah v Neaplju 1963 in v Tunisu 1967 pa zlato.

Več kot štirideset let že deluje kot trener; treniral je številne članske ter mladinske moške in ženske odbojkarske klubske ekipe (OK Kvarner Reka, OK Ina, ŠD Bor Trst, OK Fužinar, OK Mislinja, OK Prevalje) in šolske ekipe Gimnazije Ravne v odbojki in odbojki na mivki, vodil mladinske reprezentance v odbojki na mivki ter deloval kot trener Invalidskega športnega društva Samorastnik in moške ter ženske reprezentance v odbojki sede.

Kot inštruktor za odbojko sede je dejaven tudi pri Svetovni organizaciji za odbojko invalidov, poleg tega je dolgoletni član strokovnega sveta Odbojkarske zveze Slovenije in predsedstva trenerske odbojkarske organizacije. Uspešnost njegovega dela dokazujejo številna odličja, ki jih je kot trener osvajal na največjih tekmovanjih.

Kot trener je pomagal dvojici Urnaut, Zemljak do naslova mladinskih svetovnih prvakov in brona na mladinskem evropskem prvenstvu ter pomembno prispeval tudi k uveljavitvi odbojke na mivki v slovenskem prostoru.

V odbojki sede, v kateri še vedno deluje kot trener IŠD Samorastnik Ravne, je bil trener ženske reprezentance, katere največji dosežki so zlata medalja na evropskem prvenstvu 1999, srebrna in bronasta medalja na svetovnih prvenstvih med letoma 2000 in 2006, dve srebrni in štiri bronaste medalje na evropskih prvenstvih med 1995 in 2009 ter četrti mesti na paraolimpijskih igrah v letih 2004 in 2008. Klubsko ekipo IŠD Samorastnik je vodil na številnih klubskih evropskih prvenstvih, mednarodnih tekmovanjih in državnih prvenstvih. Najboljši rezultat ekipe je 5. mesto na evropskem klubskem prvenstvu 1992.

Adolf Urnaut je prejel za leto 2011 Bloudkovo plaketo za pomemben prispevek k razvoju slovenskega športa, in sicer za dolgoletno, vsestransko in uspešno delo v slovenski odbojki, še zlasti na področju razvoja odbojke sede in vzgoje odličnih mladih odbojkarjev.

S svojim več kot 60-letnim raznolikim in uspešnim delom v športu v vlogi vrhunskega igralca, trenerja, pedagoga, strokovnega in organizacijskega delavca je pomembno prispeval k razvoju dvoranske odbojke in odbojke na mivki na Koroškem, v Sloveniji, na področju bivše Jugoslavije in promociji odbojke sede in športa invalidov pri nas in v svetu.

Najvišje priznanje v slovenskem športu pa je dobil leta 1919, saj so mu izročili Bloudkovo nagrado za življenjsko delo v športu za leto 2018

 

ANITA GOLTNIK URNAUT (roj. 26. 11. 1964 v Slovenj Gradcu)

Anita Goltnik – Urnaut, doktorica znanosti, že 18 let nastopa za žensko državno reprezentanco v odbojki sede. Dobro desetletje je igrala odbojko za OK Fužinar, OK Rijeko, Mežico in Mislinjo, od leta 1991 pa odbojko sede pri IŠD Samorastnik. Z reprezentanco v odbojki sede je nastopila na 3 paraolimpijskih igrah, 4 svetovnih prvenstvih (na katerih je ekipa osvojila 3 odličja; eno srebrno in dve bronasti), 3 interkontinentalnih prvenstvih (2 medalji), 9 evropskih prvenstvih (7 medalj, od tega 1 zlata) in številnih evropskih klubskih prvenstvih.

Najboljši rezultati:

3. mesto kot članica ekipe na evropskem prvenstvu v Ljubljani – 1995.

4. mesto kot članica ekipe na evropskem prvenstvu v Tallinu (Estonija)  – 1997

1. mesto kot članica ekipe na evropskem prvenstvu v Sarajevu (Bosna in Hercegovina) – 1999.

3. mesto kot članica ekipe na svetovnem prvenstvu v Maastrichtu 2000.

3. mesto kot članica ekipe na evropskem prvenstvu Sarospataku (Madžarska) –  2001.

2. mesto kot članica ekipe na svetovnem prvenstvu v Kamniku (Slovenija) – 2002.

2. mesto kot članica ekipe na evropskem prvenstvu v Lappeeranti (Finska) – 2003.

4. mesto kot članica ekipe na paraolimpijadi v Atenah (Grčija) – 2004.

3. mesto kot članica ekipe na evropskem prvenstvu v Leverkusnu (Nemnčija) – 2005.

3. mesto kot članica ekipe na svetovnem prvenstvu v Roermondu 2006.

3.mesto kot članica ekipe na evropskem prvenstvu v Nyiregyhazi – (Madžarska) – 2007.

4. mesto kot članica ekipe na paraolimpijadi v Pekingu (Kitajska)– 2008

3. mesto kot članica ekipe na evropskem prvenstvu v Elbagu (Poljska) – 2009.

5. mesto kot članica ekipe na svetovnem prvenstvu v Edmontonu (Oklahoma) – 2010.

4. mesto kot članica ekipe na evropskem prvenstvu v Roterdamu (Nizozemska) – 2011.

6. mesto kot članica ekipe na paraolimpijadi v Londonu (Velika Britanija) – 2012.

Viri: -http://sport.si21.com/sport-invalidov/sportniki/anita_goltnik.htm; -Zasebni arhiv Anite Goltnik Urnaut.

 

Zapisal Mirko Osojnik

Podatki iz arhiva Anite Goltnik Urnaut

 

Fotó galéria

Tartalomjegyzék

Hely

Hely megjelenítés

Információk

A digitális gyűjtemény szerzője

Miroslav Osojnik

Jelszavak

ODBOJKA, Zgodovinski pregledi, ŠPORT, SLOVENSKI ŠPORTNIKI, ŠPORTNIKI

A közzététel dátuma

30.12.2020 19:17

Legutóbbi módosítás

30.12.2020 19:17

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam