skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Štiri leta uspehov v I. zvezni ligi (1979–1982)

V jesenskem delu prvenstva 1978/1979 v 2. zvezni odbojkarski ligi so naša dekleta bila na prvem mestu skupaj z ekipo mariborskega Branika. V spomladanskem delu pa so Ravenčanke po odločilni zmagi nad Branikom s 3:1 osvojile prvo mesto in s tem dobile možnost ponovnih kvalifikacij za prvo zvezno ligo. Naša dekleta so bila na kvalifikacijah uspešna, saj so maja 1979 v odločilni tekmi v Sisku premagala ekipo Breze iz BIH s 3:0 (15:9, 15:6, 15:9) in leto 1979 zapisala z zlatimi črkami v zgodovino ženske odbojke na Ravnah. Po treh zaporednih poskusih so igralke Fužinarja vendarle dosegle težko pričakovani cilj in se uvrstile v I. zvezno ligo.

Olvasás tovább

Doslej najtežjo preizkušnjo so pod vodstvom novega trenerja Roberta Stoparja, ki ga je za vodstvo ženske ekipe junija 1978 nagovoril prejšnji trener Franc Tušek, ki je prenehal s treningi svoje mlade ekipe, dobile naslednje igralke: Branka Tušek, Alenka Godec, Darja Stanta, Tatjana Lipovšek, Silva Popič, Anita Goltnik, Anita Štruc, Majda Klajnšek, Klavdija Jurač, Alenka Hrastnik, Barbara Hrastnik in Renata Brodnik. Konec sezone sta se tem igralkam pridružili še mladinki Melita Kušej in Gordana Lorber. Za ta resnično velik uspeh so bili zaslužni vsi trenerji, ki so delali z žensko odbojkarsko ekipo. Velike zasluge za to je imel tudi Ivan Lipovšek, ki je vsa ta leta skrbno bdel nad tehnično podporo trenerjem.

Ker so naše odbojkarice v tej sezoni imele novega trenerja Roberta Stoparja, so se pod njegovim vodstvom ob sklepu leta 1978 uspehi domačih odbojkaric kar vrstili. Naštejmo najpomembnejše: 1. mesto na mednarodnem turnirju v Darmstadtu; 1. mesto na srečanju športnikov iz obmejnih dežel v Murski Soboti; 1. mesto na turnirju prijateljstva v Trstu; 2. mesto na turnirju ob dnevu JLA v Mariboru; 1. mesto na mednarodnem turnirju ekip iz obmejnih slovenskih dežel. Za člansko republiško selekcijo so na turneji po Avstriji, Nemčiji in Švici nastopile reprezentantke Branka Tušek, Alenka Godec, Anita Goltnik in Silva Popič, za mladinsko republiško reprezentanco pa so 29. novembra 1978 na turnirju republik in pokrajin v Titovem Velesu nastopile: Alenka Godec, Darja Stanta, Tatjana Lipovšek, Silva Popič in Anita Goltnik.

Štiri leta zapored je nato ženska ekipa nastopala v I. zvezni ligi. Na Ravnah smo bili ponosni na naša dekleta, ki so prvo leto, to je v sezoni 1979/80, kot edina slovenska ekipa nastopala v I. zvezni ligi in osvojila 7. mesto med desetimi najboljšimi jugoslovanskimi ženskimi ekipami. Že naslednje leto je imela Slovenija dva predstavnika v najvišjem tekmovanju, saj so se Ravenčankam pridružile še odbojkarice mariborskega Branika. V Fužinarjevi ekipi sta poleg že omenjenih zaigrali še igralki iz Mežice Nevenka Markovič in Veronika Ledinek-Triplat, ki se je vrnila v svoj nekdanji klub. Po sklepu prvenstva sta prenehali igrati ključni igralki Branka Tušek-Majdič in Darja Stanta, poleg njiju pa še Barbara Hrastnik in Renata Brodnik. Branka Tušek-Majdič se je od nastopanja v reprezentanci Slovenije poslovila že leto prej, na tekmi med Slovenijo in Avstrijo na Ravnah. Tokrat je dala slovo klubu, v katerem je igrala skoraj 15 let in odigrala več kot 500 tekem.

Sezono 1980/81 so odbojkarice Fužinarja pričele odlično. Po štirih kolih so bile na 1. mestu, na koncu pa so se morale zadovoljiti z 8. mestom.

Bile pa so to leto zelo uspešne na turnirjih: 2. mesto na turnirju prijateljstva na Reki; 1. mesto na reviji slovenske ženske odbojke v Rogozi, 4. mesto na turnirju za pokal Vukovarja in 3. mesto na turnirju ob 360-letnici železarstva na Ravnah za ekipama Branika in Vukovarja.

Maja 1981 smo na Ravnah uspešno organizirali Balkansko odbojkarsko prvenstvo za ženske, na katerem je zmagala reprezentanca Bolgarije pred Romunijo ter A in B reprezentanco Jugoslavije. V naši drugi ekipi so nastopile tudi igralke Fužinarja, Branika, Kopra in Merkurja. V

Ravenčankam so mnogi že ob uvrstitvi v družbo najboljših prerokovali hiter izpad iz I. zvezne lige, dekleta pa so s svojimi nastopi dokazovala svojo kakovost, pa četudi so igrale z bolj izkušenimi nasprotnicami. Vselej jim je uspelo zbrati dovolj točk za obstanek, tako tudi v sezoni 1981/82, ko so varovanke novega trenerja Damjana Pogorevčnika osvojile 7. mesto. Ekipi so se v tem obdobju priključile Zdenka Gostenčnik, Nataša Godec, Živa Oderlap, Nives Kasper in Nataša Pavšer, spomladi pa še Sergeja Lorber. Majda Klajnšek in Anita Štruc sta prenehali igrati, po nekaj tekmah pa je ekipo zapustila tudi Alenka Godec.

Odbojkarskemu klubu se je zdaj poznalo pomanjkanje kakovostnih igralk, v zaledju pa je bilo premalo mladih odbojkaric, ki bi lahko nadomestile izkušeno generacijo. V ekipi Franja Malgaja z Dobrij (pozneje Fužinar II.) se je sicer kalilo nekaj mladih, ki pa so bile za zahtevne prvoligaške tekme še premalo zrele. Posledica te krize je bilo 10. mesto v sezoni 1982/83 in zato tudi izpad iz I. zvezne lige.

Fotó galéria

Tartalomjegyzék

Hely

Hely megjelenítés

Információk

A digitális gyűjtemény szerzője

Miroslav Osojnik

Jelszavak

ODBOJKA, Zgodovinski pregledi, ŠPORT, ŠPORTNA DRUŠTVA, ŠPORTNE PANOGE, ŠPORTNE PRIREDITVE, ŽENSKE

A közzététel dátuma

30.12.2020 19:16

Legutóbbi módosítás

23.02.2021 12:28

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam