skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Prvi večji uspehi v samostojni Sloveniji (1995–1996)

Prvo leto nastopanja med B ligaši ni prineslo pričakovanih rezultatov, toda že v sezoni 1995/96 je ravenska odbojka znova stopala po poti, ki je obljubljala vrnitev nekdanjega slovesa. Fante je od trenerja Bojana Ivartnika prevzel Branko Golob, ki se je po nekaj letih treniranja avstrijske prvoligaške ekipe Puntigamer Dob vrnil v matični klub kot uspešen trener. Dodatno so okrepili še klubsko vodstvo, ki je delo organiziralo na vseh »frontah« od vzgoje dečkov, kadetov, mladincev in članov. Predsednik kluba je postal dr. Darko Iglar, tehnični vodja članske ekipe pa Marjan Kokol. V klubu so k razvoju mladih obetavnih odbojkarjev veliko prispevali še drugi: Matic Verbič, Robert Stopar, Alojz Sobočan, Miran Krpač, Janez Pušnik pa Brane Žerdoner, Peter Prikeržnik in drugi, ki so imeli na skrbi finančno konstrukcijo kluba ter seveda, ob Golobu še preostali strokovni sodelavci Franjo Jež, Damjan Pogorevčnik in Adolf Urnaut. Začel se je vnovičen vzpon ravenske odbojke. Po krizi, ki je spremljala člansko ekipo, smo dobili na Ravnah kader odličnih domačih igralcev, ki so napovedali pohod na sam vrh slovenske odbojke. In res, načrti vodstva kluba so se kmalu pričeli uresničevati. Že v sezoni 1995/96 so naši odbojkarji v 1. B ligi dokazali svoj bogat repertoar znanja in v rednem delu prvenstva osvojili 1. mesto v ligi. V kasnejši končnici prvenstva so zaigrali malce slabše ter na koncu osvojili 2. mesto za odbojkarji Bleda, kar pa je bilo dovolj, da so se uvrstili v 1. A slovensko ligo. Uspeh so dosegli: David Slatinšek, Peter Šuler, Bogdan Kotnik, Aleš Legan, Ožbi Zmagaj, Rok Iglar, Jure Kokot, Marko Drevenšek, Marko Verbič, Andrej Lačen, Matej Spanžel in Sebastjan Brežnjak.

Olvasás tovább

Cilj naslednje sezone 1996/97 je bil osvojiti najmanj 4. mesto, kar bi Fužinarja popeljalo v evropska tekmovanja. Med odličnimi ekipami, kot so bile Salonit Anhovo, Gradis Maribor, Olimpija ter Pomgrad, je bilo kajpak težko uresničiti zastavljeno nalogo. Pa vendar so fantje trenerja Goloba uspeli in bili na koncu četrti ter se uvrstili v pokalno tekmovanje evropske odbojkarske zveze (CEV). Ekipo je pred sezono okrepil domačin, reprezentant Matjaž Urnaut, ki je prej igral v drugih klubih, nazadnje pa pri Salonitu. Kasneje sta se priključila še podajalec Mijo Vukovič, ki je prišel iz kanalskega Salonita, in Ravenčan Rasto Oderlap, ki je vsa leta prej igral za ljubljansko Olimpijo. Ob teh okrepitvah so nastopili še: David Slatinšek, Peter Šuler, Bogdan Kotnik, Aleš Legan, Ožbi Zmagaj, Rok Iglar, Jure Kokot, Marko Drevenšek, Andrej Lačen in Miha Verbič. Prvič je v letu 1997 ravenska ekipa stopila na evropsko sceno in, žal, že v 1. kolu pokala CEV naletela na izjemno močnega in uglednega nasprotnika. Poljska ekipa Morze iz Szczecina je bila boljša od domačih odbojkarjev. Doma so naši tesno izgubili s 3:2, potem ko so že vodili z  2:1 v nizih, v gosteh na Poljskem pa izgubili s 3:0.

To je bilo leto, ki se ga bodo ljubitelji odbojke v celotni koroški regiji še dolgo spominjali. Priče smo  bili pravi evforiji. Gledalci so se znova pričeli množično vračati v dvorano OŠ Prežihovega Voranca, živeli so z odbojko in z navdušenjem vzpodbujali svoje ljubljence na tekmah. Zlasti je bila in je še v veliko podporo naši ekipi navijaška skupina »Gut'nštanarji«, ki je spremljala odbojkarje na vseh tekmah tudi v gosteh.

Fotó galéria

Tartalomjegyzék

Hely

Hely megjelenítés

Információk

A digitális gyűjtemény szerzője

Miroslav Osojnik

Jelszavak

ODBOJKA, Zgodovinski pregledi, ŠPORT, ŠPORTNA DRUŠTVA, ŠPORTNE PANOGE, ŠPORTNE PRIREDITVE

A közzététel dátuma

30.12.2020 19:09

Legutóbbi módosítás

30.12.2020 19:09

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam