skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Od zahodne skupine II. zvezne lige do I. B zvezne lige-zahod (1977/1978–1983/1984)

V tekmovalni sezoni 1977/78 je vlogo favorita v zahodni skupini II. zvezne lige upravičila ekipa Rijeke, ki je pred tem več kot deset let bila uspešna v I. zvezni ligi pod imenom Kvarner. Zanjo je dolgo igral tudi naš reprezentant Adi Urnaut. Fužinar je bil na koncu tretji za Rijeko in Metalcem, vendar pred dobrimi ekipami kot so Maribor, Bled in Karlovac.

Olvasás tovább

Vrstni red na lestvici za to sezono je bil tak: 1. Rijeka – 32 točk; 2. Metalac (Sisak) – 26 točk; 3. Fužinar – 24 točk; 4. Maribor – 24 točk; 5. Bled – 24 točk; 6. Karlovac – 14 točk; 7. Mežica – 12 točk; 8. Salonit (Kanal na Soči) – 12 točk; 9. Bulevard – 8 točk; 10. Enotnost (Ljubljana) – 4 točke.

V sezoni 1977/78 so pod vodstvom trenerja Jožeta Gostenčnika nastopali: Marjan Ban, Danilo Čebulj, Miloš Dretnik, Igor Filipančič, Branko Golob, Josip Košuta, Marjan Popič, Jože Pečnik, Igor Rožanc, Mirko Rožej, Alojz Spanžel, Borut Urnaut, Danilo Tušek in Brane Žerdoner.

Še naslednji dve sezoni je moška ekipa igrala v II. zvezni ligi-zahod. Zdaj je bil trener ekipe Damjan Pogorevčnik, pomagal pa mu je Gustav Lajmiš. V prvi ekipi so v teh letih igrali: Alojz Spanžel, Branko Golob, Igor Filipančič, Danilo Tušek, Borut Urnaut, Leopold Ranc, Marjan Ban, Igor Rožanc, Jože Pečnik, Danilo Čebulj, Brane Žerdoner, Franjo Jež in Josip Košuta.

V sezoni 1978/79 so bili naši odbojkarji ponovno tretji. Pred njimi sta bila Metalac in mariborski Stavbar.

Vrstni red na lestvici za to sezono je bil tak: 1. Metalac (Sisak) – 32 točk; 2. Stavbar (Maribor) – 30 točk ; 3. Fužinar – 28 točk; 4. Karlovac – 22 točk; 5. Bled – 22 točk; 6. Tempo – 16 točk; 7. Mežica – 14 točk; 8. Salonit (Kanal na Soči) – 10 točk; 9. ČIB (Bovec) – 4 točke; 10. Bulevard – 4 točke.

V sezoni 1979/80 so naši fantje s prepričljivo zmago nad Metalcem iz Siska v zadnjem kolu sklenili prvenstvo v drugoligaški konkurenci. Osvojili so 3. mesto za prvakom Stavbarjem ter drugouvrščenim Metalcem in se uvrstili v novoustanovljeno 1. B zvezno ligo, ki je delovala tri naslednje sezone.

Vrstni red na tabeli za sezono 1979/80: 1. Stavbar (Maribor) – 32 točk; 2. Metalac (Sisak) – 26 točk; 3. Fužinar – 22 točk; 4. Rijeka – 18 točk 5. Karlovac – 12 točk; 6. Bled – 10 točk; 7. Mežica – 10 točk; 8. INA (Sisak) – 10 točk; 9. Kamnik – 6 točk.

V sezoni 1980/81 so se odbojkarji Fužinarja uvrstili v novoustanovljeno 1. B zvezno ligo-zahod in odlično začeli tekmovanje v višji ligi. Na koncu prvenstva so bili drugi za prvouvrščenim Željezničarjem iz Osijeka. V tej sezoni so za barve Fužinarja igrali: Borut Urnaut, Josip Košuta, Brane Žerdoner, Stojan Košak, Igor Filipančič, Franjo Jež, Danilo Tušek, Marjan Ban in Leopold Ranc.

Vrstni red na tabeli za sezono 1980/81 (pred zadnjim kolom): 1. Željezničar (Osijek) – 32 točk; 2. Fužinar - 24 točk; 3. Radnički – 20 točk; 4. Metalac (Sisak) – 20 točk; 5. Bled – 18 točk; 6. Borovo – 16 točk; 7. Rudi Čajavec (Banja Luka) – 16 točk; 8. Rijeka – 16 točk; 9. Karlovac – 8 točk; 10. Mladost – 2 točki.

V sezoni 1981/82 je prvo ekipo že treniral Adi Urnaut, vanjo pa je vključil veliko mladincev. Zaigrali so: Andrej Urnaut, Borut Urnaut, Bojan Mlakar, Stojan Košak, Bojan Ivartnik, Darko Pokeršnik in Tomaž Čeplak, medtem ko so v mladinski vrsti igrali še Marko Pogorevčnik, Vili Ridl, Žunko in Andrej Polanc. V spomladanskem delu sta se prvi ekipi priključila še Igor Filipančič in Danilo Tušek, ki sta se vrnila iz JLA. Od izkušenih igralcev so zaigrali tudi Josip Košuta, Marjan Ban, Brane Žerdoner, Igor Rožanc in Lepold Ranc. Kljub mladosti so Fužinarjevi igralci prikazali v prvenstvu všečne igre in bili na koncu sezone tretji za vodilnim Stavbarjem in Rijeko. Prvenstvo je sklenila na Ravnah tekma Fužinar – Stavbar, ki so jo prepričljivo dobili prvaki iz Maribora z 1:3 (6:15, 15:10, 10:15, 15:17). Pred tekmo je bila kratka slovesnost, kajti domačin Josip Košuta – Joc je odigral tisočo tekmo v dresu Fužinarja.

Vrstni red na tabeli za sezono 1981/82: 1. Stavbar (Maribor) – 34 točk; 2. Rijeka – 30 točk, 3. Fužinar – 24 točk; 4. Bled – 20 točk; 5. Signal – 20 točk; 6. Pakrac – 20 točk; 7. Radnički – 14 točk; 8. Metalac – 10 točk; 9. Borovo – 6 točk; 10. Rudi Čajavec (Banja Luka) – 2 točki.

Naslednjo sezono 1982/83 so nastopile v I. B zvezni ligi kar tri slovenske ekipe: Fužinar, Bled in Mežica, ki se je pod vodstvom trenerja Branka Goloba, nekdanjega odličnega Fužinarjevega igralca, uspela prebiti v to konkurenco. Lanskoletni prvak Stavbar iz Maribora pa se je že uvrstil v I. A zvezno ligo. Fužinar je imel tokrat nekoliko oslabljeno ekipo. Poškodoval se je Leopold Ranc, kljub vsemu pa je bilo vzdušje v moštvu dobro. »Rezultati za nas ta trenutek, ko smo z odhodom Filipančiča in Rožanca k Stavbarju precej oslabljeni, niti niso tako pomembni. Naš cilj je uvrstitev nekje v sredini lestvice, ob bolj izkušenih igralcih pa bomo skušali uveljaviti še nekatere mlade,« je pred začetkom lige razmišljal trener Adi Urnaut. Okostje ekipe se je res porušilo, tudi kakovost igre je po pričakovanju padla, toda ob starejših in izkušenih igralcih so se počasi uveljavili mladi kot Andrej Urnaut in Bojan Mlakar, ki sta pozneje postala mladinska državna reprezentanta. Seveda pa je bil še zelo velik delež izkušenih igralcev Leopolda Ranca, Marjana Bana, Danila Tuška in Boruta Urnauta.

Vrstni red na tabeli za sezono 1982/83: 1. Krajina Metal – 32 točk; 2. Radnički – 28 točk; 3. Rijeka – 22 točk; 4. Metalac – 18 točk; 5. Pakrac – 16 točk; 6. Bled – 16 točk; 7. Fužinar – 16 točk; 8. Radnik – 16 točk; 9. Mežica – 16 točk; 10. Borovo – 0 točk.

To leto so se zlasti uveljavili mladinci. Na turnirju v Beogradu so bili tretji, Andrej Urnaut pa je bil razglašen za najboljšega igralca turnirja. V tej sezoni so postali mladinci kadetski in mladinski republiški prvaki. Na turnirju republik in pokrajin v Subotici so novembra 1982 nastopili za reprezentanco Slovenije Stojan Košak, Andrej Urnaut in Bojan Mlakar. Reprezentanca Slovenije se je uvrstila na 2. mesto, Andrej Urnaut pa je bil ponovno razglašen za najboljšega igralca. Na partizanski olimpiadi v Foči je ekipa Slovenije prvič bila prva, v reprezentanci pa je zaigralo kar pet Fužinarjevih igralcev: Andrej Urnaut, Bojan Mlakar, Stojan Košak, Darko Pokeršnik in Tomaž Čeplak. Andrej Urnaut je v istem letu nastopil na balkanskem prvenstvu za mladinsko reprezentanco Jugoslavije.

Prva B zvezna liga je bila žal kratkega diha in so jo že po treh sezonah ukinili. V letu 1983 pa je OK Fužinar ostal tako rekoč brez igralcev. Novo prvenstvo v II. zvezni ligi-zahod je v sezoni 1983/84 pričel močno oslabljen z eno samo željo: zagotoviti si obstanek v ligi. Kar pet igralcev je moralo k vojakom: Borut Urnaut, Stojan Košak, Brane Žerdoner, Tomaž Čeplak in Darko Pokeršnik, k mariborskemu Stavbarju pa je prestopil Marjan Ban. Trener Adi Urnaut je ostal skoraj brez igralcev, saj so klubu ostali zvesti le dolgoletni igralci Danilo Tušek, Leopold Ranc in Franjo Jež ter mladinska reprezentanta Andrej Urnaut in Bojan Mlakar. Med mladinci je še bilo nekaj perspektivnih igralcev, ki pa za težke drugoligaške tekme še niso bili dovolj zreli. Trener Urnaut je nekako le zakrpal moštvo. Vrnil se je Danilo Čebulj, iz občinske lige pa so pritegnili še tri perspektivne igralce. Prišli so: Boris Vidmajer s Prevalj, Drago Popič z Dobrij in Krivec iz Pameč. Nazadnje so v prvo moštvo pritegnili še mladinca Bena Pačnika in Andreja Polanca. Vse se je izteklo dobro, saj je bil Fužinar že po prvem delu tekmovanja četrti in se je z lahkoto uvrstil v sredino lestvice. Andrej Urnaut in Bojan Mlakar sta v tem letu nastopala za mladinsko republiško reprezentanco, hkrati pa sta igrala tudi za reprezentanco Jugoslavije v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo v Celovcu (1. Jugoslavija, 2. Avstrija).

Fotó galéria

Tartalomjegyzék

Hely

Hely megjelenítés

Információk

A digitális gyűjtemény szerzője

Miroslav Osojnik

Jelszavak

ODBOJKA, Zgodovinski pregledi, ŠPORT, ŠPORTNA DRUŠTVA, ŠPORTNE PANOGE, ŠPORTNE PRIREDITVE

A közzététel dátuma

30.12.2020 19:08

Legutóbbi módosítás

26.03.2021 11:58

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam