skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Samostojni odbojkarski klub »Fužinar« (1954–1956)

Odbojkarska sekcija se je 8. avgusta 1954 reorganizirala v samostojni OK Fužinar. V upravnem odbora kluba so bili: Peter Mihelač – predsednik, Marica Potočnik – tajnik, Ivan Knez – blagajnik, Peter Šteharnik – gospodar, Božo Antekolovič – tehnični vodja, Adolf Hanuš – trener. 

 

Olvasás tovább
Da bi bila ekipa za leto 1955 pripravljena za težke tekme v novoustanovljeni drugi zvezni ligi - zahod, je imela desetdnevne priprave, zaigrala pa je tudi na nekaj turnirjih. Svojo prvo tekmo v drugi zvezni ligi – zahod je Fužinar odigral 1. maja 1955 v Varaždinu. Že v spomladanskem delu so domači odbojkarji razbili vse dvome in dokazali, da ni bila le sreča tista, ki jim je pomagala v višjo ligo. Z Raven so odhajali poraženi Kamnik, Ljubljana, Olimpija, Ilirija, Elektrostroj in vsi drugi klubi. Edini poraz so doživeli proti zagrebški Lokomotivi, ki je ob koncu lige osvojila prvo mesto, Fužinar pa je bil takoj za njo. Drugo mesto v višji ligi je bilo za domače odbojkarje imeniten uspeh. Za OK Fužinar so v tej sezoni igrali: Antekolovič, Hanuš, Pipan, Geršak, Plešej, Mori, Zupančič, Peruš, Juvan in Plantev.
 
Rezultati posameznih tekem:
 
Fužinar – Tekstilac 3:1 in 3:2
Fužinar – Kamnik 3:1 in 3:0
Fužinar – Ljubljana 3:0 in 3:0
Fužinar – Lokomotiva 2:3 in 3:2
Fužinar – Olimpija 3:1 in 3:1
Fužinar – Ilirija 3:2 in 3:2
Fužinar – Elektrostroj 3:1 in 3:1
 
 
Končna tabela 2. zvezne lige – zahod v letu 1955:
 
1. Lokomotiva (Zagreb)
2. Fužinar (Ravne na Koroškem)
3. Ljubljana
4. Partizan (Kamnik)
5. Olimpija (Ljubljana)
6. Ilirija (Ljubljana)
7. Elektrostroj (Zagreb)
8. Tekstilac (Varaždin)
 
V tem letu so odbojkarji odigrali tudi svoji prvi mednarodni tekmi. Z reprezentanco Amsterdama so izgubili z 0:3, ekipo iz Turčije pa so premagali s 3:0.
 
Ker so že naslednje leto ukinili obe drugi zvezni ligi – vzhod in zahod, se je moral Fužinar leta 1956 vrniti v slovensko ligo, kjer se je pomeril z Olimpijo, Ljubljano, Ilirijo, Kamnikom in Jesenicami. Premagal je vse ekipe in osvojil naslov prvaka Slovenije. V tem obdobju so ekipo sestavljali: Rudi Geršak, Tone Mori, Adolf Hanuš, Jože Plešej, Miran Pipan, Vlado Kovačič in mladi Tomo Vrunč. Dirigent ekipe je bil trener in igralec Božo Antekolovič.  
 
           
 

Fotó galéria

Tartalomjegyzék

Hely

Hely megjelenítés

Információk

A digitális gyűjtemény szerzője

Miroslav Osojnik

Jelszavak

ODBOJKA, Zgodovinski pregledi, ŠPORT, ŠPORTNA DRUŠTVA, ŠPORTNE PANOGE, ŠPORTNE PRIREDITVE

A közzététel dátuma

30.12.2020 19:06

Legutóbbi módosítás

30.12.2020 19:06

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam