skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

V mariborski coni (1951–1954)

Od leta 1951 do 1954 so naši odbojkarji že nastopali v slovenski ligi, in sicer v mariborski coni. Odbojkarska zveza Slovenije je razdelila tedanjo slovensko ligo na ljubljansko in mariborsko cono. Tekmovanje se je pričelo 6. maja 1951, igralci Fužinarja pa so se uvrstili na 3. mesto. To leto je prevzel vodstvo odbojkarske sekcije Peter Mihelač, ki je želel sestaviti močno ekipo iz igralcev – domačinov, saj so nekateri takrat igrali za slovenjegraškega Partizana. Na njegovo pobudo so se v matični klub vrnili Vlado Polanc, Adolf Hanuš in Pavle Cesar. Tako se je ekipa okrepila z izkušenimi igralci, poleg te trojice pa so za Fužinarjeve barve igrali še Ivek Krpač, Rudi Geršak, Peter Šteharnik in Ivan Šuler. 
 
Leta 1952 je moštvo Fužinarja v conski ligi osvojilo 2. mesto, Mežičani pa so imeli priložnost igrati v kvalifikacijah za prvo ligo, a se jih niso udeležili. V Ljubljano je zato odpotovala drugouvrščena ekipa Fužinarja, žal pa je bila ljubljanska Ilirija močnejša, saj so naši izgubili z 1:3. Tega leta se je predsednik kluba Peter Mihelač začel dogovarjati z reprezentantom Božom Antekolovičem, da bi prestopil k Fužinarju in prevzel tudi trening moštva.
Olvasás tovább
Tretje leto v vzhodni skupini druge slovenske lige sezone 1953 jim je spet prineslo prvo mesto. Na kvalifikacijah v Ljubljani pa so ostali praznih rok. Ilirija jih je premagala s 3:1, Kamnik pa s 3:0. V ekipi so takrat igrali: Mirko Skudnik, Pavle Cesar, Anton Mori, Franc Tušek, Adolf Hanuš, Rudi Geršak, Zvonko Kržišnik, Franc Juvan, Ivek Krpač in Peter Grauf. Jeseni leta 1953 so naši prvič igrali proti mariborskemu Braniku, enemu najboljših moštev v državi. Tekmo so izgubili, dokazali pa so, da so že precej napredovali in bi lahko uspešno igrali tudi proti močnejšim nasprotnikom.
 
Zaradi neuspešnih kvalifikacij so tudi leta 1954 igrali v vzhodni skupini republiške lige. Zdaj so bili močnejši, ker jih je končno le okrepil Božo Antekolovič. Spet so bili prvi in kot prvaki vzhoda odpotovali na Jesenice, kjer so si z zmago v tekmi z domačim moštvom priborili vstop v takratno slovensko-hrvatsko ligo. Jeseničanov na povratno tekmo ni bilo in Fužinar je prvič postal odbojkarski prvak Slovenije. Takrat so za ravensko ekipo že igrali odlični odbojkarji: Božo Antekolovič (prej Železničar Ljubljana), Miran Pipan (prej Branik Maribor), Jože Plešej, Rudi Geršak, Adolf Hanuš, Jože Mori, Jože Zupančič, Peter Grauf in Plantev. 
  
V tem letu je Fužinar prvič sodeloval s svojo mladinsko ekipo na republiškem prvenstvu. V finalni tekmi v Ljubljani je tesno izgubil z mariborskim Branikom z 1:2 in postal podprvak Slovenije. Visoko uvrstitev so si priborili mladinci Vlado Peruš, Franc Juvan, Jože Lednik, Jože Zupančič, Rado Rebernik, Tone Mori in Plantev.
 

Fotó galéria

Tartalomjegyzék

Hely

Hely megjelenítés

Információk

A digitális gyűjtemény szerzője

Miroslav Osojnik

Jelszavak

ODBOJKA, Zgodovinski pregledi, ŠPORT, ŠPORTNA DRUŠTVA, ŠPORTNE PANOGE, ŠPORTNE PRIREDITVE

A közzététel dátuma

30.12.2020 19:06

Legutóbbi módosítás

30.12.2020 19:06

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam