skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Začetki po 2. svetovni vojni (1945–1947)

V Guštanju se je v svobodi zanimanje za odbojko hitro prebudilo. Fizkulturno društvo Guštanj je imelo tudi sekcijo za odbojko, ki jo je od 1945. do 1948. leta vodil Ervin Wlodyga. V društvo so pritegnili bivše odbojkarje »Sokola« in Fantovskega odseka pri »Orlih«, za treninge pa so si izbrali nekdanje teniško igrišče grofa Thurna, ki je bilo na idealnem mestu v grajskem parku v senci velikih dreves. Ker je bilo to igrišče po vojni zelo zanemarjeno, so se fantje takoj lotili njegove obnove. Z udarniškim delom so uredili igrišče. S Holmca so jim navozili nekaj tovornjakov odpadnega rudniškega pepela, ki so ga igralci presejali in zravnali ter igrišče ročno zvaljali. Priskrbeli so si tudi mrežo in žogo, da so lahko začeli vaditi. Prva mreža je bila izdelana iz žice, nato pa jim je neki zasebnik spletel boljšo mrežo iz lanene vrvi. Imeli so le eno odbojkarsko žogo, pa še ta je bila jajčaste oblike. Športnih copat takrat seveda še ni bilo na razpolago, zato so vsi igrali bosi. Tudi trenerja še niso imeli, je pa na vsaki tekmi nekdo sodil, da ni prihajalo do nepotrebnih prepirov med igralci.
 
V sekciji so igrali odbojko tile igralci: Adolf Hanuš, Peter Šteharnik, Avgust Pongrac, Anton Sterčko, Ervin Wlodyga, Jože Borštner, Peter Mihelač, Stanko Kotnik, Jože Medvešek in Franci Kamnik. Nekateri od njih so šele pred nedavnim prišli od vojakov, drugi iz koncentracijskih taborišč.
Olvasás tovább

Od leta 1945 do 1951 so igrali le prijateljske tekme in se udeleževali okrajnih turnirjev. Menda pa se je (tako piše leta 1978 Erwin Wlodyga) guštanjska ekipa že jeseni 1945 udeležila republiškega prvenstva v Ljubljani, žal pa ni ohranjenih rezultatov, ki so jih dosegli. 4. maja 1946 je bilo okrajno prvenstvo v Slovenj Gradcu. Okrajni prvak so postali odbojkarji FD Mežica, naši so bili tretji. Na turnirju v počastitev dneva zmage so bili spet najboljši odbojkarji iz Mežice, odbojkarji FD Guštanj so bili četrti. 

Leta 1947 so pripravili v Slovenj Gradcu odbojkarski turnir za prehodni pokal. Med osmimi ekipami so bili prvi odbojkarji Poleta iz Maribora, guštanjski odbojkarji pa so bili peti. Konec avgusta 1947 je bil turnir v Guštanju in tu je prvič zmagala domača ekipa, ki je premagala Slovenjegradčane z 2:0 (15:8, 15:5) in Žerjav z 2:1 (16:14, 15:17, 15:5). 
 
Odbojkarje je od leta 1945 in vse do 1948, ko je bilo ustanovljeno SŠD Fužinar, vodil Ervin Wlodyga, ki je tudi sam bil aktivni odbojkar.
 

Fotó galéria

Tartalomjegyzék

Hely

Hely megjelenítés

Információk

A digitális gyűjtemény szerzője

Miroslav Osojnik

Jelszavak

ODBOJKA, Zgodovinski pregledi, ŠPORT, ŠPORTNA DRUŠTVA, ŠPORTNE PANOGE, ŠPORTNE PRIREDITVE

A közzététel dátuma

30.12.2020 19:05

Legutóbbi módosítás

30.12.2020 19:05

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam