skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Odbojkarji pod okriljem SŠD »Fužinar« (1948–1950)

Od leta 1948 do 1950 je odbojkarsko sekcijo vodil Peter Šteharnik, ki je tudi sam igral odbojko. Organizacijsko so bolj životarili, niso še imeli enotnih dresov, ampak so igrali bosi in vsak v svojih telovadnih hlačkah. Veliko prijateljskih tekem so igrali s sosednjimi društvi v Slovenj Gradcu, Mežici, Črni, Žerjavu in Dravogradu. Večkrat so se pomerili tudi z vojaki KNOJ, ki so bili takrat na Prevaljah in v Dravogradu. Na tekmovanja so se vozili s kolesi ali s tovornjaki, šli pa so tudi kar peš čez Kotlje in Sele v Slovenj Gradec. V Guštanj sta takrat namreč pripeljala le dva vlaka na dan. Nerodno je bilo tudi s prehrano, saj je bilo v gostinskih lokalih mogoče dobiti le enolončnico s polento ali s koruznim kruhom. Hrano so namreč takrat delili po predpisanih živilskih kartah. Kljub temu da so bili večkrat bolj lačni kot siti, je bila športna morala odbojkarjev vselej na primerni višini.

Olvasás tovább

V tem času se je reformiralo Fizkulturno društvo Guštanj. Ustanovili so Športno društvo Fužinar in Telovadno društvo Guštanj. Odbojkarska in druge športne sekcije so prišle pod okrilje Športnega društva Fužinar.

Tedanja odbojkarska ekipa je v tem času že dosegala nekatere uspehe. Na odbojkarskem turnirju, ki je bil 14. aprila 1948 v Guštanju, so bili najboljši Slovenjegradčani. Domače igralce so premagali z 2:0 (15:8, 15:5).

V tekmovanju za okrajnega prvaka so Slovenjegradčani premagali vse nasprotnike in postali prvaki okraja; odbojkarji FD Guštanj so bili tokrat zadnji. Tudi v juniorski ekipi so bili prvi Slovenjgradčani, mlada ekipa guštanjskih gimnazijcev pa je bila druga. To tekmovanje je bilo 8. maja 1949.

Na odbojkarskem turnirju, ki je bil 2. oktobra 1949 v Guštanju, so ravenski gimnazijci premagali drugo ekipo Slovenj Gradca s 3:2 (15:10, 15:8, 13:15, 8:15, 15:5); naši člani pa Slovenj Gradec I s 3:1 (13:15, 15:10, 15:9, 15:11).

Leta 1950 so bili domači odbojkarji spet boljši od Slovenjegradčanov s 3:2. Odbojkarji so se udeležili tudi okrajnega prvenstva in pokalnega tekmovanja v Mežici. V finalu je ekipa Fužinarja I premagala ekipo Pece iz Mežice, še prej pa ekipo Fužinarja II s 3:0, Črno s 3:0 in Slovenj Gradec s 3:1. Zmagovito odbojkarsko ekipo so sestavljali: Franc Juvan, Ivan Knez, Ervin Wlodyga, Ivan Globočnik, Anton Radušnik, Karel Janet, Dominik Kos, Edvard Mezner, Peter Mihelač in Peter Šteharnik.

 
 
 

 

 

Fotó galéria

Tartalomjegyzék

Hely

Hely megjelenítés

Információk

A digitális gyűjtemény szerzője

Miroslav Osojnik

Jelszavak

ODBOJKA, Zgodovinski pregledi, ŠPORT, ŠPORTNA DRUŠTVA, ŠPORTNE PANOGE, ŠPORTNE PRIREDITVE

A közzététel dátuma

30.12.2020 19:06

Legutóbbi módosítás

30.12.2020 19:06

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam