skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Davek moderne dobe

V obdobju po drugi svetovni vojni je vse do zgodnjih 60. let za park skrbel vrtnar Franc Zupanc. Že pred vojno je bil pomočnik Martina Jelovška in je od njega poleg znanja prevzel tudi skrben odnos do parka in do celjskih oblikovanih zelenih površin nasploh. Vedno bolj pa se je poznalo, da so v mestu za park namenjali vedno manj denarja, čeprav so zanj skrbeli izobraženi vrtnarji; omeniti velja vsaj Zupančevega naslednika Jožeta Benčino ter vrtnarska učitelja Dermola in Vovka. Šolanje na vrtnarski šoli v Šentjurju in kasneje v Medlogu je namreč dalo vrsto ljudi, ki so v mestu in parku po vojni pustili svoj pečat. Ohranili so tradicijo drevorednega obrežja, ob Pokrajinskem muzeju - Stari grofiji pa so v šestdesetih letih 20. stoletja po načrtu arhitekta Toneta Bitenca uredili lapidarij na prostem, ki na nabrežje vnaša spomin na antično Celje.

Olvasás tovább
Po veliki vrtnarski prireditvi v Celju Hortikultura 80 je od starega parka ostalo le malo, predvsem je izginila vsa stara parkovna oprema, nove zasaditve so ubrale povsem drug oblikovni koncept, parkovne steze so asfaltirali in popločili. Postopoma je iz prvotno skromnih, v naravnem okolju urejenih drsalnih in teniških površin zraslo veliko športno igrišče in hokejsko-drsalna dvorana s parkirišči. Nastal je objekt, predimenzioniran za relativno majhen, dolgo let tako fizično kot vsebinsko zapostavljen park. Poseben problem je postala tudi prometna cesta, ki je grobo posegla v zgodovinsko in prostorsko enovito trojico mesto - reka - park. Reka pločevine, ki vsak dan teče ob parku, povzroča fizično in zvočno onesnaženje. V tem ostanku naravnega okolja predstavlja grobo, vendar za zdaj neizbežno gostjo.

Fotó galéria

Információk

A digitális gyűjtemény szerzője

Janko Germadnik

Jelszavak

mestni parki

A közzététel dátuma

17.05.2011 12:54

Legutóbbi módosítás

21.02.2018 07:58

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam