Térkép  
Baročna cerkev sv. Jurija Olvasás tovább
»Na majhni vzpetini v središču naselja Komen stoji cerkev svetega Jurija. Cerkev nosi letnico 1773 in sodi med pomembne stvaritve baročne arhitekture na Primorskem. Sestavljata jo zrcalno obokana ladja, tradicionalno tristransko zaključen prezbiterij in prosto stoječ zvonik oglejskega tipa, ki nosi letnico 1733.
Predhodnica te cerkve je bila zelo majhna cerkvica, okoli katere je bilo pokopališče. Zaradi majhnosti je bila porušena in zgrajena nova, veliko večja. O tem priča tudi napis nad vhodom, ki pravi: Stara cerkev je bila zaradi majhnosti porušena in s pomočjo grofov in župljanov in po vikarju Janezu Tetmanu Kemperletu je bila cerkev leta 1773 na novo zgrajena.
V notranjosti je cerkev veličastna, s čudovitimi oltarji, freskami in z dragocenimi orglami. Poslikal jo je goriški slikar Clemente Del Nori leta 1901. Slikar Tone Kralj je naslikal sliki nad spovednicama z motivoma izgubljenega sina in dobrega pastirja.
V komenski cerkvi je zelo dragocena tudi omara v zakristiji. Na njej so izrezljane intarzije, ki označujejo letnico 1744. V cerkvi je grobnica, v kateri so posmrtni ostanki duhovnika in laika.
Zgodovinski viri omenjajo Komen kot župnijo že zelo zgodaj, v letu 1247.« (Komen, 1996, str. 62)

Fotó galéria

Hely

Információk

Kapcsolattartó

Martha Sotelo

Jelszavak

CERKVE, DOMOZNANSKE ZBIRKE, RAZGLEDNICE

A közzététel dátuma

13.09.2011 13:49

Legutóbbi módosítás

23.12.2014 08:49

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam