skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Častitljivih 150 let

V prvem delu desetletja po 140-letnici se je nadaljevalo pestro godbeno dogajanje. Število članstva je bilo stalno vzponu in prav tako število nastopov. Krono »lepim godbenim zgodbam« je bilo veselje leta 2004, ko so se skupaj z Rokometnim klubom Pivovarna Laško in njihovimi navijači veselili njihovega naslova evropskih prvakov. Olvasás tovább
Godba pa ni »rasla« samo po kvantiteti ampak tudi v kvaliteti, saj ji je leta 2008 pod vodstvom takratnega kapelnika Ivana Medveda uspelo preiti iz najnižje v najvišjo koncertno skupino, kamor se je uvrstila prav na tekmovanju v domačem Laškem.
V tem letu je Ivan Medved predal dirigentsko palico še danes  aktualnemu kapelniku, akademskemu glasbeniku Gašperju Salobirju. Miha Dergan, kapelnikova »desna roka« pri organizacijskih zadevah, pa je prevzel »predvodniško« palico. Godba je tudi v nadaljnjih letih nadaljevala z osvajanjem nagrad na festivalih in tekmovanjih, med drugim so se uvrstili na 1. mesto na festivalu Vinka Štrucla v Ormožu in  v Splitu na festivalu orkestrov srednje Evrope ter pred domačo publiko v Laškem, kjer je v jubilejnem letu 2012 prejela srebrno plaketo v koncertni težavnostni skupini.

Še vedno aktualni državni prvaki v »maširanju«

Laščani so bili v igranju koračnic vedno dobri, zasluge lahko z gotovostjo med drugim pripišemo kapelnikom, ki so prihajali iz »uniformiranih« poklicev, vojaškega ali policijskega. V korakanju oziroma v »maširanju«, kot radi godbeniku rečejo, so še vedno »aktualni« državni prvaki. Skupaj z mažoretkami, ki so h godbi prinesle koreografsko znanje, in bobnarsko skupino, ki jo vodi Marko Šantej, pripravljajo t.i. »show« program, s katerim zabavajo množice gledalcev in poslušalcev doma in v tujini (Nemčija, Avstrija, Francija, Italija in Hrvaška).

A zadnja leta so bila za godbo kljub velikim uspehom z gospodarskega in finančnega vidika težavnejša. Finančnih sredstev za delovanje je vse manj, a volja do igranja in ljubezen do glasbe ostajata še naprej. Pred dvema letoma so obeležili 150-letnico delovanja in podelili plakete za večletno delovanje v društvu. Trenutno KD Laška pihalna godba šteje preko 70 godbenikov. Na koncertih jim dirigira Gašper Salobir, za strumen korak pa skrbi Miha Dergan. Bobnarsko skupino vodi Marko Šantej, ki je med drugim tudi podpredsednik društva. Godbenikom pa predseduje Matej Oset iz Pivovarne Laško. Letno opravijo ok. 60 nastopov. Mažoretke so razdeljene v tri skupine – »senior«, »junior«, »kadet«,  in najmlajše – »cici«, ki pridno vadijo pod vodstvom Anje Šrot, Sabine Seme, Anje Krašek in Maruše Šantej.

Fotó galéria

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam