Térkép  

Časopis Napredna misel

Časopis Napredna misel – časopis za napredno kulturo je izhajal kot dvomesečnik, prvi letnik (1912) je bil tiskan v Krškem, drugi (1913/14) v Pragi. Časopis je imel preko 8oo naročnikov in se je uspešno vzdrževal s plačilom naročnin.

Olvasás tovább

Po enoletnem sodelovanju pri ustvarjanju revije Veda je dr. Mihajlo Rostohar zaradi razhajanj v uredništvu osnoval in začel izdajati novo revijo Napredna misel. Namen revije je bil, kakor je zapisal v uvodniku, boj proti hlapčevstvu, ki mu je bil slovenski narod podvržen na vseh področjih, in boj za svobodo vsega naroda in vsakega posameznika.

Revija je bila zvesta narodno slovenskim in protiklerikalnim stališčem. V glasilu je polemiziral s preporodovci, novoilirci in panslavisti. Vsaka številka je bila razdeljena na tri dele: Članki, Kritike in polemike ter Pregledi in referati, ki so prinašali razmišljanja o umetnosti, znanstvene izsledke, bibliografske preglede in uredniške razgovore.

Dr. Mihajlo Rostohar v Napredni misli ni objavljal prispevkov s področja psihologije, temveč je v člankih izražal svoja stališča o političnih in ostalih družbenih vprašanjih.

Fotó galéria

Információk

A digitális gyűjtemény szerzője

Urška Šoštar

Jelszavak

ČASOPISI, časopis Napredna misel, NARODNOSTNO VPRAŠANJE

A közzététel dátuma

05.09.2016 06:55

Legutóbbi módosítás

05.09.2016 06:55

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam