skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Cankar za vsak dan: Cankarjevo leto 2018 na Vrhniki

Ustvarjalci kulturnega življenja na Vrhniškem smo s sloganom Cankar za vsak dan poimenovali niz dogodkov, s katerimi smo se spominjali 100. obletnice smrti našega velikega rojaka. Nanjo smo se tako ali drugače pripravljali celo zadnje desetletje. Spomladi 2016 smo Zavod Ivana Cankarja Vrhnika, Cankarjeva knjižnica Vrhnika in OŠ Ivana Cankarja Vrhnika podali predlog za vseslovensko Cankarjevo leto predstavnikom Ministrstva za kulturo RS in ideja je padla na plodna tla; konec leta je bil že ustanovljen Častni odbor za počastitev jubilejnega leta, v katerega je bil imenovan tudi vrhniški župan Stojan Jakin. Občina Vrhnika je v zadnjih letih premišljeno obnovila tako Cankarjev dom na Vrhniki, kot tudi organizirala nove prostore za moderno Cankarjevo knjižnico, projektom Cankarjevega leta 2018 pa namenila tudi posebna proračunska sredstva. Delne obnove so potekale tudi v spominski hiši Ivana Cankarja na vrhniškem Klancu.

Olvasás tovább

Posebna komisija za izbor, koordiniranje in spremljanje načrtovanih aktivnosti je bila oblikovana tudi na lokalni ravni. Jeseni 2017 je bila izbrana enotna grafična podoba Cankarjevega leta na Vrhniki; avtorja stilizirane bele krizanteme sta Blaž Tomšič in Jani Govekar.

Izidu Cankarjevega koledarja (CKV, ZIC in Muzejsko društvo Vrhnika) in slikanice O človeku, ki je iskal srečo (avtorica Zdenka Obal) novembra 2017 so sledili številni koncerti, razstave in druge predstavitve, literarna srečanja, recitali, ustvarjalne delavnice, bralna srečanja, literarni in likovni natečaji, raziskovalni projekti in turistični dogodki, ki so povezali in združili vrhniške amaterske in profesionalne kulturne ustvarjalce, vrtčevske, šoloobvezne otroke, dijake in študente, upokojence, kulturna, športna in druga društva, gostince, turistične delavce, obrtnike … ter vso zainteresirano javnost.

V leto 2018 - Cankarjevo leto nas je popeljala fotografska razstava po motivih iz del Ivana Cankarja Zdaj naj sneži, naj brije veter; pripravili so jo ZIC z Muzejskim društvom Vrhnika in Fotoklubom Diana. Razstava je kasneje skupaj z razstavo izdelkov učencev OŠ Ivana Cankarja in likovno razstavo Erotika kiparja Bojana Mavsarja gostovala tudi v različnih krajih na avstrijskem Koroškem.

Preko celega leta sta se s koncerti poklonila spominu na Cankarja tudi Mešani pevski zbor Mavrica in Orkester Simfonika; januarja so pripravili jubilejni 30. novoletni koncert, aprila 19. pomladni gala  koncert, junija pa so z Big bandom Radia Ljubljana nastopili na svečanem odprtju Argonavtskih dni, kjer sta »tekmo med Jazonom in Ivanom« humorno uprizorila Juš Milčinski in Rok Bohinc. S tretjim programom Radia Slovenija - programom Ars smo preko celega leta organizirali več javnih poslušanj radijskih iger, kjer smo spoznavali Cankarja – dramatika (Vse za blagor domovine, Kurent, Jakob Ruda). Pevsko društvo Ivana Cankarja Vrhnika je pripravilo Mednarodni festival, prvi del je potekal maja, drugi del decembra, nanj pa so bila iz Švedske, Avstralije, Srbije in Bosne, skupaj s slovenskimi, povabljena vsa društva, ki nosijo Cankarjevo ime.

Cankarjevo leto so tako doma kot na gostovanjih po drugih slovenskih krajih obeležila tudi Glasbena šola Vrhnika, Društvo Nauportus Viva, Hic et nunc, Oktet Raskovec, KD Stara Vrhnika, KUD Ligojna, Društvo ljubiteljev narave in običajev Notranjske, Zveza kulturnih društev, pa tudi Društvo upokojencev, Klub vrhniških študentov, TD Blagajana, Planinsko društvo Vrhnika, muzej Moja Ljubljanica in drugi. OŠ Ivana Cankarja se je vsestranskega človeka, po katerem nosi ime, spomnila tudi s Petkovškovo likovno kolonijo, učenci OŠ Antona Martina Slomška pa so izdali knjižico s prevodi Cankarjevih odlomkov v jezikih, ki se jih učijo.

JSKD - Območna izpostava Vrhnika je Cankarjevo leto počastila z vsemi svojimi srečanji in dogodki: območnimi revijami predšolskih, otroških in odraslih pevskih zborov, revijo plesnih skupin Vija Vaja, v Cankarjevem domu na Vrhniki je bilo tudi regijsko Linhartovo srečanje in državno srečanje literatov. JSKD je pripravila tudi izid notnega zvezka za odrasle in mladinske pevske zbore, tekste Ivana Cankarja je uglasbil Tomaž Habe.

Muzejsko društvo Vrhnika bo Cankarjevemu letu 2018 posvetilo posebno številko Vrhniških razgledov, Planinsko društvo Vrhnika pa je Cankarjev rojstni dan obogatilo z odprtjem nove koče na Planini. Kipar Bojan Mavsar je z Malo mestno galerijo in z vaškim odborom »Na klancu« za vsako hišo na Klancu in za različna domovanja Cankarjeve družine po Vrhniki oblikoval vogalnike s Cankarjevo podobo. Cankarjevemu letu so bile posvečene tudi vse razstave v Cankarjevem domu in številne v Cankarjevi knjižnici: Zavod Škrateljc z ilustracijami Cankarja v stripu, Simpozij Zaplana 2018, vsestranski umetnik Lado Jakša, slikarji Tatjana Verbič, Emilija Erbežnik, Drago Leskovar in Stanislav Makuc, Erika Pavlin z razstavo Bela krizantema, fotograf Martin Jelovšek, klekljarice s čipkami, TD Blagajana in Muzejsko društvo Vrhnika pa z dokumentarnimi razstavami … Nekatere razstave so gostovale drugod v Sloveniji in v tujini, kiparka Alenka Vidrgar pa je Cankarjev dom Vrhnika obogatila s portretnim reliefom Ivana Cankarja. Cankarjeva knjižnica Vrhnika je v duhu »Cankar za vsak dan« pripravila skupaj z Ministrstvom za znanost in šolstvo literarni in likovni natečaj za vse slovenske in srednje šole. Cankarju se je poklonil tudi tradicionalni festival otroške poezije Rimaraja, ki smo ga med Cankarjevimi dnevi 2018 pripravili skupaj s pesnikom Urošem Vošnjakom, OŠ Ivana Cankarja in Glasbeno šolo Vrhnika. Tudi festival klasične glasbe v cerkvi Sv. Trojice nad Vrhniko je četrti vikend v septembru potekal v duhu Ivana Cankarja. Zavod Ivana Cankarja je ob vsem naštetem izpeljal še številne druge tematske kulturne, turistične, tudi športne dogodke. Ob intenzivni promociji Cankarjevega leta so prišli na trg novi spominki, na svoj način je vsemu dogajanju sledilo tudi občinsko glasilo Naš časopis.

Omenjeni projekti niso vse, kar se je dogajalo v prečudnem kraju in naokoli, saj je težko na kratko strniti, kako se je Cankarjevo leto dotaknilo pravzaprav vse Vrhnike. Vrhunec leta je bil ob vseh prireditvah, ki so potekale med majskimi Cankarjevimi dnevi vsekakor decembra, ko so v Cankarjevem domu na Vrhniki pripravili kulturni dogodek Društvo slovenskih pisateljev. Na predvečer 100. obletnice Cankarjeve smrti je bila tu tudi osrednja državna proslava, 20. decembra pa so v osrednjem hramu vrhniške kulture, Cankarjevo leto na Vrhniki zaključila tudi vrhniška kulturna društva. 

Še je živ spomin na prvo Cankarjevo leto 1976, ko je Vrhnika praznovala 100. obletnico rojstva velikega rojaka, leta 2018 pa smo se mu poklanile tudi nove generacije in na enega tistih tenkih belih lističev znova in znova izpisale njegovo ime.

Cankar za vsak dan – Cankar za vedno.

Besedilo: mag. Tatjana Oblak Milčinski, koordinatorka in organizatorka kulturnih programov iz Zavoda Ivana Cankarja Vrhnika in predsednica komisije za organizacijo in izvedbo projektov v Cankarjevem letu 2018 na Vrhniki.

Fotó galéria

Hely

Hely megjelenítés

Információk

A digitális gyűjtemény szerzője

mag. Tatjana Oblak Milčinski in Nataša Oblak Japelj

Kapcsolattartó

Nataša Oblak Japelj

Jelszavak

Cankar, Ivan, Vrhnika, 1918-2018

A közzététel dátuma

12.12.2019 08:42

Legutóbbi módosítás

12.12.2019 09:15

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam