skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Čahukov mlin v Domanjševcih

V Domanjševcih je mlinska kolesa poganjala voda iz potoka Mala Krka, ki je v sušnih poletjih tudi presahnila.  Kljub temu pa je na Mali Krki potekala razgibana mlinarska dejavnost.

Olvasás tovább

Delno lesen in delno zidan mlin, grajen v nizu z gospodarskim poslopjem, izhaja iz 19. stoletja. Leseni mehanizem je bil obnovljen in razširjen leta 1921, ko so nabavili tudi tri valje. Prvotno so mleli samo s kamnom, kar je ohranjeno še danes. Po podatkih iz let 1932 in 1939 je mlin mlel koruzo, ajdo, rž in kašo, obratoval pa je letno pet mesecev. Do leta 1948 je bil lastnik Janez Čahuk st., nakar je prevzel sin Štefan, po njegovi smrti leta 1957 pa je mlin podedoval Štefanov brat, Janez ml., ki se je izučil za mlinarja pri Lutharju na Hodošu. Mlin je obratoval do začetka 80-ih let, do danes pa se je ohranilo samo staro poslopje mlina. Mlin je vpisan v Register nepremične kulturne dediščine.

Fotó galéria

Hely

Hely megjelenítés

Információk

A digitális gyűjtemény szerzője

Klaudija Sedar

Kapcsolattartó

Klaudija Sedar

Jelszavak

mlin, MLINARSTVO, potok

A közzététel dátuma

06.06.2019 18:59

Legutóbbi módosítás

06.06.2019 15:27

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam