skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Sedem desetletij s celjskimi Žabami

V pričujoči digitalni zbirki je s slikovnim in ostalim gradivom iz arhiva orkestra predstavljeno več kot sedemdesetletno delovanje Celjskega plesnega orkestra Žabe.

Olvasás tovább
O projektu: 
Prvi koraki v izvedbi projekta  so bili napravljeni konec leta 2005, ko smo prejeli od orkestra na posodo za namen digitalizacije  njihovo fotodokumentarno gradivo. Proces digitalizacije smo  izvedli v knjižnici v  okviru progama javnih del, ki ga že vrsto let izvajamo v sodelovanju s celjsko OE Zavoda za zaposlovanje. Ob šestdesetletnici orkestra leta 2006 je bilo digitalizirano gradivo uporabljeno za pripravo razstave in  jubilejne publikacije v avtorstvu Srečka Mačka, vodje Domoznanskega oddelka knjižnice. Takoj,  ko je bilo mogoče ob koncu leta 2008 začeti z objavljanjem vsebin na pričujočem portalu,  smo izvedli  izbor iz  zelo obsežnega digitaliziranega gradiva in vnos dokumentov z metapodatkovnim  opisom. Žal  zaradi avtorskopravne zaščite na portalu še  ni objavljenih video in zvočnih dokumentov orkestra, razen enega  z naslovom Samba for Goga, katere  avtor skladbe je  Roman Fonda, član orkestra. Gradivo si je možno izposoditi za uporabo v čitalnici v domoznanskem oddelku Osrednje knjižnice Celje. Zelo dobro sodelovanje z orkestrom želimo nadaljevati tudi v prihodnje in ga nadgraditi  digitalizacijo njihovega dragocenega notnega gradiva.

Začelo se je v Žabji vasi  ...  26. marca 1946

Ni še minilo leto od konca druge svetovne vojne, ko so se na začetku pomladi,  štirje mladeniči: Marijan Nunčič, Norbert Drugovič - Puba, Vendi Videc in Avgust Lavrenčič  domislili, da bi lahko imeli svoj čisto pravi orkester. Večina njih je bila doma na  Skalni kleti, predelu Celja, ki  so mu takrat v šali  pravili Žabja vas. Kmalu se je ustanovnim članom pridružilo še osem glasbenikov in orkester z vmesno osemletno (1963-1971) prekinitvijo deluje vse do danes.  Z orkestrom so sodelovali mnogi znani slovenski solisti zabavne glasbe, med njimi so bili: Majda Sepe, Marjana Deržaj, Oto Pestner, Alenka Pinterič, Stane Mancin, Ditka Haberl, Alenka Godec, Irena Vidic, Mia Žnidarič, Miha Alujevič, Kristina Jokić, Kristina Oberžan in drugi. Poseben pečat so Žabam dali njihovi dirigenti. Orkester je vodil od začetka v letu 1946 do leta 1947 in v letu 1971 ustanovni član Vendelin Videc. Za njim je dirigentsko palico prevzel leta 1948 Norbert Drugovič, mlajši in ga vodil do leta 1958. Po ponovnem nastopu Žab leta 1971 je vodenje celjskega big benda prevzel celjska glasbena legenda Edvard Goršič, ki ga je z nekajletno vmesno prekinitvijo vodil kar štirinajst let. Orkester je deloval še pod taktirko Franca Kapusa, Tomaža Grintala, Lojza Krajčana in Klemena Repeta. David Jarh ga je vodil od 2005 do 2011, ko je dirigentsko palico prevzel Roman Fonda.
Celjane razveseljuje s promenadnimi in tradicionalnimi božičnimi koncerti.
V sedemdesetletnem obdobju delovanja so orkestru predsedovali: Milan Gorjanc, Marjan Nunčič, Janez Gril, dr. Danijel Petrovič in Roman Fonda.Hely

Hely megjelenítés

Információk

Kategória

zene, tánc

Kapcsolattartó

Srečko Maček

Jelszavak

LJUBITELJSKA KULTURA, PLESNI ORKESTRI, RAZSTAVE, ZGODOVINA

A közzététel dátuma

26.03.2009 00:00

Legutóbbi módosítás

26.03.2019 15:08

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam