skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Bevc Franc - učitelj

Rodil se je 30. 11. 1898 v Guštanju pri Prevalju. Že leta 1900 se je z očetom Karlom in mamo Rozalijo  preselil v Šentvid pri Grobelnem, kjer so imeli majhno posestvo in podeželsko gostilno. Ljudsko šolo je obiskoval v Šentvidu pri Grobelnem, meščansko šolo v Celju, kasneje še državno učiteljišče v Ljubljani. Leta 1916 je bil mobiliziran v avstro-ogrsko vojsko, kot rezervni peš. poročnik in komandir mitraljezne čete. V vojni je ostal vse do razpada Avstro-Ogrske monarhije leta 1918.

 

Olvasás tovább

Po končani prvi svetovni vojni, leta 1919, se je zaposlil kot učitelj v Osnovni šoli Šmarje pri Jelšah, učil je tudi na Obrtni nadaljevalni šoli v Šmarju pri Jelšah, saj je opravil izpit za poučevanje trgovsko-obrtnih predmetov, prav tako učiteljski izpit v Ljubljani. Sodeloval je pri prosvetnih društvih, predvsem pri Sokolskem društvu v Šmarju pri Jelšah, kjer je bil več let načelnik in starosta.

Leta 1928 je bil premeščen kot učitelj v Šentvid pri Grobelnem, kjer je deloval na prosvetnem področju. Nekaj časa je bil upravitelj šole, vodil je tudi vaško amatersko gledališko skupino in gasilsko-sokolsko četo.

Fotó galéria

Hely

Hely megjelenítés

Információk

A digitális gyűjtemény szerzője

Mateja Žagar

Jelszavak

prva svetovna vojna, SPOMINI, krajevna zgodovina

A közzététel dátuma

30.11.2017 12:13

Legutóbbi módosítás

28.11.2017 10:56

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam