skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  
Tipična kraška vas Olvasás tovább
"Avber je viden daleč naokrog in je nekje na sredini poti po cesti, ki povezuje Štanjel skozi Kazlje s Štorjami. Pri 'pilu' in avtobusnem postajališču ob cesti med Dobravljami in Ponikvami se proti severu odcepi 1 km dolga pot, ki pelje v vas. /../ Vas se široko razširja po položnem pobočju 308 m visokega griča. Deli naselja so Peganski konec, Dolenji ali Orlovski konec in Britof na vrhu griča. Okrog in okrog vasi so njive in vinogradi terana. Na južni strani je gmajna Stari boršt, na zahodni pa je gmajna Preksela. Na severni strani Avberja je kraški dol Zlata dolina, poraščena s kostanji, na zahodu pa 75 m globoki Veliki dol s koritom obdobnega potoka, ki ponika v dva požiralnika. Plosko dno, kjer so bili do nedavnega travniki in pasovi iglastega ter listnatega drevja, deli skalnat in s trnjem zarasel pas vzdolž struge." (Cencič, 2011, str. 26)
"Avberska cerkev na vrhu griča pritegne pozornost predvsem s svojim znamenitim in svojstvenim zvonikom, zgrajenim leta 1791. Od kdaj imajo Avberci svojo cerkev, ne vemo. Sedanja cerkev je bila posvečena sv. Nikolaju in sv. Jakobu leta 1634. Bila je preprostejša od sedanje. V njej sta zgodovinski znamenistosti glavni oltar in prižnica iz leta 1734. Oboje je iz svetišča na Sveti gori. Avberci so te znamenitosti kupili leta 1787, ko so po ukazu cesarja Jožefa II. zaprli svetogorsko cerkev. Cerkev so temeljito obnovili in polepšali pod vodstvom župnika Vergilija Ščeka. Leta 1927 je cerkev poslikal Tone Kralj. Freske je v zadnjih letih restavriral Andrej Jazbec iz Svetega. Električno razsvetljavo je cerkev dobila šele leta 1946." (Cencič, 2011, str. 29)

Fotó galéria

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam