Térkép  
Ob cestni povezavi Petrovče – Velenje je vzhodno in zahodno tik ob trasi ceste niz objektov. Na glavno cesto se zrcalijo lepi stanovanjski objekti, na zavrtno cesto pa manj lepi gospodarski objekti kmetij, to so večinoma hlevi, marofi, kašče in kozolci. Olvasás tovább
Vas »Na Ves«

Jože Komerički – Pepi, mesar iz Petrovč, je v svoji knjigi » SPOMINI«, takole videl Arjo vas: »Arja vas je pred drugo svetovno vojno veljala za eno lepših, če ne najlepših vasi v Spodnji savinjski dolini. Kot dragulj je bila Ješovnikova graščina, po domače se ji je reklo »Pri Ferweg«. Posebnost vasi je bila enonadstropna vaška gostilna »KAZINA«, grajena v holandskem slogu z vidnimi tramovi v zidu, bila je last Ferwega. Vaščani so že leta 1903 ustanovili gasilsko društvo, imenovala se je »požarna bramba«. Vas je premogla tri kmetije z enonadstropnimi hišami, na eni od njih je pisalo »Gostilna Štrikar«. Gospodarji teh kmetij so si zgradili hiše z malimi gospodarskimi poslopji, da bodo v njih po preužitku živeli na stara leta. Po domače se je Razborškovi domačiji reklo Pri Štrikar, hiši poleg nje pa Pri ta starem Štrikar.  Ravno tako se je pri Kopriva po domače reklo Pri Rezman, in pri hiši za preužitek pa Pri ta starim Rezman. Koren Franc, po domače se je reklo Pri Apnarju, ta si je malo pred drugo svetovno vojno za stare dni na svoji zemlji ob domu pozidal večjo hišo z gospodarskim poslopjem. Hišo za preužitek je imel še Arzenšek, po domače Žonerek in Antloga.«

Zavrti

Krajevno ime»zavrti« je svet zadaj gospodarskih poslopij kmetij ob glavni cesti po vzhodni in zahodni strani vasi. Tu so gospodarska poslopja kmetij, zelenjavni vrtovi stanovanjskih hiš in dovozna cesta. Cesta je bila vedno kolovozna, neutrjena. V času gostega prometa po glavni državni cesti, so jo asfaltirali za pešce in izvedli razsvetljavo.

Okrogi

Ležijo  na levem in desnem bregu Ložnice in Godomle. Vedno so služili le kot travišča arnovskih kmetov, saj so bili večkrat na leto poplavljeni. Tu ni bilo objektov, vrtinci vode so odnašali zemljo. 

Prodnice

Ležijo zahodno od vasi na višje ležeči terasi. Tu so bile njive arnovskih kmetov. Zemlja je bila rodovitna in dovolj globoka tudi za hmeljišča.

Na Ves 

Tu je še vedno dobro ohranjena tipična podoba savinjske ravninske vasi z glavno cesto skozi vas in z zavrtnima cestama. Ob glavni cesti se bahajo stanovanjske hiše in zunanja podoba gospodarja. V nadaljevanju stanovanjskih hiš so gospodarska poslopja za živino in kašče. Do njih vodi zavrtna cesta. Čez zavrtno cesto pa so postavljeni leseni kozolci za shranjevanje krme. Takšna urbanistična zasnova je bila prilagojena tehnologiji starega kmetovanja in ne nazadnje tudi požarni varnosti kmetije.

Gmajna

Čez potok Ložnico, severno proti Arnovskemu gozdu, se pne zaselek Gmajna. Gmajna je bila močviren in neobdelan travniški svet. Po njej so bile posejane manjše kmetije, pa še to na ježi severno nad nižavjem ob Ložnici, koder se je razlivala poplavna voda. Tu so imeli vaški kmetje travnike za krmo živine. Jeseni so kmetje tu pasli svojo živino. Pri Lesjek je bila postavljena lesa ali ograda za živino, s preprosto hiško za pastirje.
»Gmajna« v starem pomenu besede ni več ohranjena. Tu je v zadnjem času nastalo dvoje večjih naselij stanovanjskih hiš:
-na desnem bregu Ložnice dolvodno od Ložniškega mostu,
-na terasi pod Ruškim gozdom imenovano naselje Pri Lesjek.

Cigonce in Pugoca

Tako so domačini imenovali »cigonce« ali opekarno v Arji vasi. Seveda je tudi to nemška spačenka od PEGEN – graditi, saj so tu kopali glino, sušili in žgali opeko za gradnjo takratnih objektov.

Fotó galéria

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam