Térkép  

Aristovnik, Štajberger, Koren, Žonerk

Vincenc Aristovnik, rojen 1884 se je v začetku 20. st. poročil z Rozalijo, rojeno 1884 (imata dve hčerki: Antonijo in Marico). Z ženo sta kupila hišo v Arji vsi z nekaj zemlje (njiva, travniki), (danes Arja vas 24, takrat Arja vas 17), blizu stare domačije Aristovnikovih (danes domačija Ocvirkovih, ker se je njegova sestra poročila z gospodom Ocvirkom) na drugi strani ceste, po domače »Boštenič«. Olvasás tovább
Družina Aristovnik izvira iz Škal pri Velenju, od koder se je priselil oče Vincenca Aristovnika, tudi Vincenc. Vincenc Aristovnik se je po smrti (1920) žene Rozalije, poročil z Angelo, rojeno Govek. Imela sta osem otrok: dve hčerki (Olga in Emilija) in šest sinov (Vincenc, Maksimilijan, Jožef, Slavko, Rafael, Daniel). Slavko je umrl kot dojenček, Maksimilijan je padel v drugi svetovni vojni, ostali štirje sinovi so se vsi izučili krojaške obrti od očeta Vincenca in s tem nadaljevali krojaško obrt družine Aristovnik, saj so bili krojači tudi vsi bratje očeta Vincenca. Prav tako je bil krojač tudi njegov oče in njegovi bratje. Družina Aristovnik se je preživljala s krojaštvom in kmetijstvom (dve kravi, prašiči, kokoši).

Domačijo je po smrti mame Angele  leta 1958 prevzel Rafael Aristovnik, ki je nadaljeval s krojaško obrtjo do smrti leta 1987. S tem se je zaključila 280 letna tradicija krojaštva v družini Aristovnik. (začela se je v Škalah pri Velenju).

Leta 1965  sta Rafael Aristovnik in žena Jožefa podrla staro hišo in pozidala novo, ki stoji še danes. V njej živijo Jožefa in hčerka Bojana z družino. Sin Uroš je leta 2000 podrl gospodarsko poslopje in na tem mestu zgradil novo stanovanjsko hišo, kjer živi z družino.

Štajberger

Tu je stala nizka Korenova hiša za dninarje na Korenovi domačiji. Hiša je bila prodana Štajnbergerjem. Ti so pozidali novo nadstropno  hišo. V njej so v tri stanovanja naselili tri stranke. Kupili so Lenkovi iz Latkove vasi. Lenkova imata dva sinova, z družinama živita v svojih hišah na Ponikvi in v Latkovi vasi. Sama pa stanujeta v lepo obnovljenih objektih.

Koren

Velika kmetija s hišo za dninarje zadaj gospodarjeve hiše in z vinogradom v Gorci. Trije sinovi so se poročili v vasi.  Stanko z Milko Uranjek, zgradil si je novo hišo v vasi, kjer je stanoval s sinom Stankom in hčerko Milenko. Ivan se je poročil s  sosedovo Ocvirkovo Ančko, obnovil je domačijo v njej stanujeta žena Ančka in sin Iztok. Vso posest je letos kupil kmet Razboršek Ivan iz vasi. 

Žonerk

Danes stanovanjska hiša služi kot gospodarsko poslopje novemu govejemu hlevu na zavrtih. Stara mama, Kačeva iz Ruš, se je poročila h Koprivi, po domače Žonerk. Mož ji je med 1.svet.vojno umrl, drugič se je poročila z Arzenškom iz Mestinja. Kupila sta sosednjo Mehčevo posestvo. Imela sta sina Franca, očeta sedanjega lastnika. Kot nemški vojak je na vzhodni fronti izgubil nogo. Poročil se je z Marijo Antloga, Lavrinčevo iz vasi. Kmetovala sta, imela tri otroke. Hči Fanika je poročena pri Stepišnik v Drešinji vasi, ima dva otroka, sin Branko je poročen z Ireno Lipovšek iz Levca, ima sina in gospodari doma, hči Irena je poročena na Ponikvi in ima tri hčere. Branko gospodari na drugi kmetiji v vasi, hmeljari in prireja meso.

Fotó galéria

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam