skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Anton Lorenčak je bil rojen leta 1890 v Lembergu. Ko se je v mladosti na Dunaju učil za kolarja, so ga vpoklicali v vojsko. Prišel se je posloviti od staršev ter skupaj z ostalimi lemberškimi fanti odšel na vojaški nabor ali »štelngo«. 

Njegovi hčerki Jožefa Došler in Fanika Čoh se spominjata, da je pripovedoval veliko žalostnih zgodb iz vojne na Soškem. Ena takšnih je zgodba o usodnem soškem mostu, kjer je bilo postreljeno veliko vojakov, njihova trupla, pa so popadala v reko Sočo. Anton je imel srečo, da ni bil navaden vojak, bil je podoficir in poveljeval svojemu regimentu. Domov je prinesel medalje, ki so žal izgubljene, ohranjena je lesena čutarica, ki jo hranijo v muzeju na Rotovžu. 

Olvasás tovább

Ko se je Anton vrnil iz vojne je doma odprl gostilno. Delo kolarja ga ni veselilo, v Lembergu pa so bili v tistem času sejmi še dovolj živi, da je z zaslužkom preživljal družino. Njegova gostilna je bila zadnja sejemska gostilna v Lembergu, delovala je do leta 1960. 

Fotó galéria

Hely

Hely megjelenítés

Információk

A digitális gyűjtemény szerzője

Mateja Žagar

Jelszavak

prva svetovna vojna, SPOMINI, krajevna zgodovina

A közzététel dátuma

30.11.2017 12:13

Legutóbbi módosítás

26.09.2017 11:37

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam