Térkép  

Antloga, Delakorda, Blok, Graščina, Sirše

Apnar Franc je kupi objekte male sosednje kmetije, jih porušil in tam postavil hišo z gospodarskim poslopjem. S sestro na domačiji sta kmetovala na velikem posestvu. Olvasás tovább
V zakonu z ženo iz Kasaz ni bilo otrok, prijateljevala sta z Lavrincem iz vasi. Sklenila sta pogodbo in Francovo imetje je prevzel Lavrinčev sin Edi z obvezo preživnine zanj. Edi se je poročil z Lešerjevo Berto z Zaloške Gorice. Njun sin Edi je hotelir v Bochumu, z ženo Heleno iz Velenja imata hčerko Natalijo. Sin Marjan ima v vasi novo hišo, z ženo Heleno Pišek imata hčerko Katarino. Hči Valerija na domu živi z Jožetom iz Celja, imata hčerko Jasmino. Mama Berta vzorno skrbi za urejenost domačije.

Delakorda

Sedanji lastnik je nečak strica Franca, ki so mu Delakordovi tu postavili hišo za dediščino. Edi Delakordov najstarejši otrok je poročen z Rozino iz Dramelj, je prenovil hišo strica Franca. Imata hči Tanjo poročeno Kučer na Mali Pirešici, v mansardi pa živi vnukinja Mojca z družino.

Blok

Na tej lokaciji je bila do leta 1960 Ježovnikova žaga. Leta 1962 je kmetijska zadruga na lokaciji porušene žage zgradila stanovanjski blok. V njem je 8 stanovanj za takratne delavce kmetijske zadruge. 

Graščina

Veleposestnik Ježovnik je objekt zgradil za stanovanja za njegove najboljše delavce. Velike kleti so služile kot shramba posestva, v pritličju in nadstropju so bila stanovanja, podstrešje pa je služilo kot skladišče. Po nacionalizaciji je Stanovanjsko podjetje Žalec v graščini adaptiralo več stanovanj, tudi na podstrešju. Objekt je v postopku denacionalizacije vrnjen pokojnemu lastniku, v postopku je dedovanje Gorjupovih iz Žalca. Zato je del stanovanj nenaseljenih, objekta ne vzdržujejo. 

Sirše

V starem objektu je bila kovačija Sirše Vinka. Z ženo Betko sta imela dve hčeri in sina. V drugem zakonu je imel sina in hčerko. Do svoje smrti je upravljal kovačijo in malo kmetijo. Posest so otroci prodali sedanjim lastnikom. Parcelo za kovačijo so prodali Pilih Jožetu iz Kasaz, ki je na mestu Siršetovega kozolca leta 1965 zgradil stanovanjsko hišo. S trebuhom za kruhom je odšel v Kanado. Hišo prodal teti sedanjega lastnika  Lenartu. Ta ima za hišo vrtnarijo, v objektu stanuje z družino. Ker lastniku vrtnarija ne gre, je posest na prodaj.

Fotó galéria

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam