Térkép  

Alma

Pastor Schreiber je od 26. oktobra do 7. novembra 1931 vzel dopust in šel v Salzburg po svojo hčer, potem ko je ta nekaj časa preživela pri svetovni popotnici in pisateljici Almi M. Karlin v Celju. V farno kroniko je še zapisal, da je Thea polna navdušenja poročala o »simpatični dami v stari ‚rimski hiši‘ in o številnih zakladih z vseh koncev sveta, ki jih hiša skriva«.

Karlinova je v začetku tridesetih let prejšnjega stoletja kot svetovna popotnica in kot pisateljica doživela uspeh, o kakršnem je sanjarila v deklištvu. Leta 1929, ko je izšlo Samotno potovanje – prva izdaja je bila razprodana –, je zanjo izvedela tudi 23-letna Schreiber Gammelinova. Kakor je zapisala v spominih, je nekega dne likala in po radiu poslušala predstavitev potopisa. Oče je priskrbel knjigo ter jo nato ženi in hčeri naglas prebral. Povsem očarana se je odločila, da hoče Karlinovo poznati, zato ji je pisala. Čez nekaj dni je prejela njen odgovor in vabilo, naj jo obišče v Celju.

Olvasás tovább

Vstopni žig z Jesenic v potnem listu priča, da je v Celje prvič prišla 8. oktobra 1931. Ostala je tri tedne. Ob prvem srečanju s Karlinovo je imela občutek, da se že dolgo poznata in da sta globoko povezani. Občutek naj bi bil obojestranski. Spoprijateljili sta se in si v naslednjih letih izmenjali vrsto pisem ter več obiskov. »Alma je bila gostja v farovžu. Z našo hčerjo, ki je že trikrat bivala pri pisateljici v Celju, sta tesni prijateljici,« je pastor Schreiber zapisal v farno kroniko leta 1934. »Konec julija ali v začetku avgusta bo spet odpotovala v Celje, kjer je enkrat že ilustrirala Almina dela.«

Zelo verjetno se je Schreiber Gammelinova takrat preselila v Celje. Malo pred tem pa jo je Karlinova obiskala v Brunshauptnu. Pastor je v farno kroniko namreč zapisal, da je časnik Ostseebote 23. junija 1934 poročal o obisku »slavne pisateljice (…), ki ni doživela bleščečega sprejema le v Nemčiji in Avstriji, ampak je od izdaje angleškega prevoda z občudovanjem sprejeta tudi v vseh deželah z angleško govorečim prebivalstvom«. Časnik Anzeiger pa je istega dne poročal, da je imela Karlinova predavanja o potovanju na Dunaju, v Münchnu, Berlinu, Hamburgu, Londonu, Parizu …

Thea Schreiber Gammelin se je po selitvi v Celje pisateljici povsem podredila. Temu so pritrdili pričevalci, ki so ju osebno dobro poznali, in to je mogoče razbrati tudi iz njenih likovnih del, ki so nastala v tem obdobju. Almi M. Karlin je uspeh zelo privoščila in jo pri tem nesebično podpirala. Ohranjena so pisma, ki pričajo o tem, da je za njena dela poskušala navdušiti švedsko nobelovko Selmo Lagerlöf, s katero jo je seznanila Ellen Roosval. Karlinova je v dokumentu iz leta 1948, ki ga lahko beremo kot oporoko, med drugim zapisala, da je »Thea 16 let brezplačno delala zanjo«. Schreiber Gammelinova pa je v spominih zapisala, da je gospodinjila, skrbela za korespondenco Karlinove in ilustrirala njene knjige.

Fotó galéria

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam