skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

"Ali je mogoče, da se je to zares primerilo?" Spomenik 1. svetovne vojne na Vrhniki

11. novembra 2018, ob 11. uri in 11 minut, ko je izzvenelo potrkavanje zvonov v cerkvi Svete Trojice nad Vrhniko, so zvoki slovenske in evropske himne v izvedbi orkestra Slovenske vojske napovedali začetek slovesnosti odkritja spomenika padlim in pogrešanim vojakom v prvi svetovni vojni. Po dolgih stotih letih od uradnega konca te strašne Vèlike vojne se je tako kraj poklonil spominu na fante in može iz Vrhnike in okoliških vasi, takratne avstro-ogrske vojake.

Olvasás tovább

11. november 1918, ob 11. uri in 11 minut velja za uradni konec prve svetovne vojne. Tega dne so namreč zgodaj zjutraj v železniškem vagonu v kraju Compiegne v Franciji podpisali premirje še predstavniki Nemčije in tako priznali kapitualcijo. Štiriletna vojna, v kateri je izgubilo življenje več milijionov vojakov in civilistov, je zahtevala svoj davek tudi med našimi ljudmi. 

Po Sloveniji so v večini krajev postavili padlim vojakom spomenike in obeležja neposredno po koncu vojne. Tudi na Vrhniki so v tistih letih ustanovili odbor za postavitev spomenika, a zaradi spleta okoliščin ni prišlo do njegove realizacije.

Muzejsko društvo Vrhnika je postavitev spomenika uvrstilo med svoje prednostne naloge v prvih letih 21. stoletja. Priprave so zahtevale kar precej razmisleka in dela, saj nismo imeli niti okvirnega seznama oziroma število padlih in pogrešanih vojakov sploh ni bilo znano.

Fotó galéria

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam