skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

25 let mesta Trebnje

Trebnje so za mesto proglasili 25. 6. 1992,  na prvo obletnico dneva državnosti s sklepom takratne Skupščine občine Trebnje.

Olvasás tovább

Trebnje je naselje, ki je v obdobju po vojni močno gospodarsko in kulturno napredovalo in se iz vasi spremenilo v upravno središče občine Trebnje. Zanimivo je, da se je Trebnje kot mesto razvijalo skupaj z našo državnostjo in parlamentarno demokracijo. Vse poti in stranpoti mlade države so vplivale na rast mladega mesta. V tem času je mimo mesta stekla nova avtomobilska cesta , dovolj  oddaljenega  od mestnega  naselja. Nastalo je obrtno naselje, zrasle so manj še in velike trgovine.

Mesto Trebnje ima malo avtohtonega prebivalstva, zato se postavlja vprašanje, če priseljenci Trebnje sprejemajo kot svoje mesto in utrip življenja v njem.  Trebnje ima lepo kulturno tradicijo vse od povojnih časov. Vse ustvarjalne osebnosti so  zapisane v Rastoči knjigi.

Trebnje je rojstni kraj literarne revije Samorastniška beseda , ki je našla nasledstvo v novomeški Rasti, posamezne številke so prinašale številne prispevke ljudi, rojenih na tem območju. V Trebnjem je izšla kot posebna številka Samorastniške besede pesniška zbirka Franceta Režuna Drobci sonca z mojstrovinami ilustratorja Lucijana Reščiča. Menda je bila to prava knjiga, ki je v celoti nastala na tem prostoru.

Trebnje je postalo znano širšemu svetu tudi skozi tabor likovnih samorastnikov, Galerija likovnih samorastnikov pa je danes stičišče srečevanj in bogatenja z likovnim izrazom. 

Mesto Trebnje je leta 1992 štelo 3000 prebivalcev. Trebanjska občina je imela tega leta poleg Trebnjega še 214 naselij in skupno štela 17.700 prebivalcev.

Mesto Trebnje danes šteje 44 ulic in trgov. Do leta 1994, torej tudi v letu 1992, ko je Trebnje postalo mesto so ga sestavljale naslednje ulice in trgi: Goliev trg, Baragov trg, cesta Gubčeve brigade, Prijatljeva cesta, Rimska cesta, Kidričeva cesta, Tomšičeva ulica, Ulica talcev, Trubarjeva ulica, Ulica heroja Slaka, Ulica heroja Simončiča, Rožna ulica, Ulica Cankarjeve brigade, Ulica herojev, Ulica Dolenjskega odreda, Maistrova ulica, Jurčičeva ulica, Kolodvorska ulica, Temeniška pot, Pot na hrib, Obrtniška ulica, Ulica heroja Majcna, Klemenčičeva ulica, Paradiž, Pristava, Pod gradom, Praproče, Vina gorica in Stari trg.

 Ob razglasitvi mesta so od 24. do 28. junija potekale številne prireditve iz Trebanjskega koša. 24. 6. so položili temeljni kamen za planinski dom na Vrhtrebnjem, 25. 6. so imeli proslavo ob razglasitvi Trebnjega za mesto. 27. 6. se je začel 25. tabor likovnih samorastnikov.

Literatura: 

1. PERC, P. (1992). Najmlajše mesto Trebnje vabi : ob razglasitvi mesta od 24. do 28. junija tudi številne prireditve iz trebanjskega koša : 25. mednarodni tabor likovnih samorastnikov : temeljni kamen za planinski dom na Vrhtrebnjem : slavnostna govornika dr. Plut in dr. Bučar 

V: Dolenjski list. - ISSN 0416-2242. - 43, št.25 (18. VI. 1992), str. 5. Ilustr.

2. ŽNIDARŠIČ, S. (2010). Prometna ureditev in navezava industrijskega kompleksa v Trebnjem na državno prometno infrastrukturo : diplomska naloga = Internal traffic regulation at industrial zone Trebnje and its access to state traffic infrastructure : graduation thesis / Stanislav Žnidaršič. - Ljubljana : [S. Žnidaršič], 2010

Dostopno tudi na: http://drugg.fgg.uni-lj.si/3248/.

 

Fotó galéria

Hely

Hely megjelenítés

Információk

A digitális gyűjtemény szerzője

Patricija Tratar

Kapcsolattartó

Patricija Tratar

Jelszavak

MESTA, SLOVENIJA, Trebnje, krajevna zgodovina

A közzététel dátuma

26.06.2017 06:38

Legutóbbi módosítás

26.06.2017 06:38

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam