skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

150 let ustanovitve Pošte Prevalje

KFD 87/2013 & 88/2013_1. JULIJ 2013_ Olvasás tovább
Slab mesec po odprtju železniške proge Maribor–Celovec in prihoda prvega vlaka na Prevalje so na Prevaljah 1. julija 1863 v prostorih Vaukanove hiše (nekdaj gostišče Stara pošta, danes Center Caffe) odprli poštni urad.
Železnica in pošta sta korenito spremenili dojemanje sveta, saj so ljudje, še zlasti pa obvestila in notice ter vedenje dobili precej enostavnejši način dostopa do vseh ljudi. Uporabljena barvna lestvica se je z modrimi in borovničevimi toni uskladila s prevaljskimi heraldičnimi atributi in se jasno usidrala v sredini predvidene serije kot tretji sklop po vrsti. Poštni žig  je Peter Močnik zarobil v kvadratno zasnovo in poštni rog prepletel s tipografskimi zapisi ter polokalil z umestitvijo valovnice na vrh rogovega trobila.  aljska pošta je v svoji zgodovini poslovala pod štirimi različicami izvirno slovenskega imena. Serija je doživela svojo nadgraditev z odkritjem spominskega obeležja (avtor B. Bončina) ustanovitvi pošte, in sicer desno od glavnega vhoda v prostore nekdanje pošte.

Fotó galéria

Hely

Hely megjelenítés

Információk

Kapcsolattartó

Borut Bončina

Jelszavak

FILATELIJA

A közzététel dátuma

31.12.2015 08:22

Legutóbbi módosítás

31.12.2015 11:04

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam