skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Hitrost pošte leta 1869

Kot zbiralcu poštnih žigov in poštne zgodovine Žalca mi je nekoč prišlo v roke pismo, napisano na obrazec zavarovalnice iz Gradca. 
 
Olvasás tovább

Napisal ga je gospod Karel Žuža v četrtek, 9. januarja 1869 in ga oddal na pošto v Žalcu (takrat Sachsenfeld). Znamka je žigosana z datumom 9. 1. (1869). Iz Žalca je pismo potovalo do Celja (najverjetneje s poštno kočijo), o tem priča na zadnji strani pisma odtisnjen žig Cilli 9. 1. 69., potem pa je bilo z vlakom prepeljano v Gradec. To dokazuje žig končne pošte v Gradcu (Graz, 9. 1., 10 A, 69). Torej je pred skoraj 150 leti prispelo pismo iz Žalca preko Celja do takratnega Gradca v enem samem dnevu! Kaj pa danes?

 
Je pa težko verjeti, da je še istega dne pošiljka prispela tudi do naslovnika. Verjetno je pošta v Gradcu z žigom potrdila prejem pošiljke, ki je bila najverjetneje izročena naslovniku naslednje jutro. Vseeno pa se lahko samo čudimo takratni dobri organiziranosti poštne službe, saj gre za obdobje slovenskih taborov. Žalski je bil le 4 mesece in 3 dni pred tem pošiljanjem pisma.

Fotó galéria

Hely

Hely megjelenítés

Információk

A digitális gyűjtemény szerzője

Karmen Kreže

Kapcsolattartó

Karmen Kreže

Jelszavak

POŠTA

A közzététel dátuma

16.01.2017 17:08

Legutóbbi módosítás

16.01.2017 06:57

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam