skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Pisma za Rista Savina

Skladatelj Risto Savin se je rodil 11. julija 1859 kot Friderik Širca v Žalcu v hiši št. 6, ki nosi letnico 1669. Leta 1878 je kot prostovoljec vstopil v topniški polk v Gradcu, kjer je l. 1881 postal rezervni topniški poročnik. Pol leta je bil doma v Žalcu, potem pa je na Dunaju opravil izpit za aktivnega topniškega poročnika. Prav gotovo je na odločitev, da postane vojak, vplival neugoden gmotni položaj, ki je Friderika silil, da se čim prej osamosvoji. Prvo službo je dobil v Osijeku od 1881 do 1884, ko je vstopil v višjo topniško šolo na Dunaju in jo končal l. 1886. Iz tega obdobja in kasnejše premestitve v Banja Luko in Sarajevo so ohranjena pisma, ki jih hrani Domoznanski oddelek Medobčinske splošne knjižnice Žalec, kjer so mi prijazno odstopili material za to razstavo. Dopisovanje se v tem obdobju preneha leta 1888, ko Frideriku Širci (Ristu Savinu) umreta starša.

Olvasás tovább

Na Dunaju se je seznanil z družabnim življenjem. Obiskoval je opero in gledališče, ki sta kasneje vplivala na dramatsko gradnjo njegovih kasnejših glasbenih del. Istega leta je bil premeščen v Banja Luko, od tam pa v Sarajevo do leta 1888, ko je zaradi smrti staršev ves potrt zaprosil za premestitev v Prago.

Hely

Hely megjelenítés

Információk

A digitális gyűjtemény szerzője

Karmen Kreže

Kapcsolattartó

Karmen Kreže

Jelszavak

POŠTA

A közzététel dátuma

16.01.2017 17:08

Legutóbbi módosítás

16.01.2017 06:58

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam