skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  
V Krajnem Brdu sta bila dva vodnjaka, zgodnji del vasi je imel skupen vodnjak pri Cjazovc (šest metrov), spodnji del vasi je imel tudi skupnega, globokega okrog osemnajst metrov. Olvasás tovább
Živino so napajali v rupi s studencema V mrcin in Na korit. V suši so vodo vozili iz Martinovčevega studenca. Ženske iz zgornjega dela vasi so hodile prat na studenec Na hrib, iz spodnje vasi pa na studenec V košenini na Plečnikovem svetu. Pri Ajdnarju so imeli svoj studenec. V vasi je bilo še več studencev, ki so jih uporabljali za pranje ali napajanje živine. Dva studenca sta bila pod Jernačem. Na Grilovem in Martinovčevem hribu so napajali živino. Tu, reče se v Gobučaju, je bilo 8 m  dolgo korito - lesen žleb, kjer so tudi prali perilo. Nekaj vaščanov je imelo doma ša kapnico. Leta 1966 so iz studenca pod Ajdnarjem in Gradišarjem napeljali vodovod v zgornji del vasi, leta 1971 so v ta vodovod speljali še vodo iz Briš, leta 2000 so zajeli tudi Mrtinkovčev studenec pod Vrhom. Spodnji del vasi je dobil vodovod leta 1971 iz Lipe. Pri Lojzet in pri Gradišarju imajo svoj vodovod.

V Krajnem Brdu stoji ena najlepših kapelic v Črnem grabnu, ki nosi letnico 1877. Kapelico so zgradili vaščani s prostovoljnim delom. V podaljšku kapelice stoji dva metra stran zvonik, ki so ga postavili po prvi svetovni vojni.

Fotó galéria

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam