skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

110 let Planinskega društva Lisca Sevnica

V letu 2015 je Planinsko društvo Lisca Sevnica z osrednjo slovesnostjo na prvo oktobrsko soboto na Lisci, obeležila svoj visok jubilej delovanja. 5. oktobra 1905 je bila namreč ustanovljena Posavska podružnica Slovenskega planinskega društva, njen naslednik pa je današnje Planinsko društvo Lisca Sevnica. Slavnostni govornik na osrednji prireditvi je bil predsednik Planinske zveze Slovenije Bojan Rotovnik. Na prireditvi so razvili nov društveni prapor in podelili priznanja najbolj zaslužnim posameznikom. Na ogled je bila postavljena tudi priložnostna razstava fotografij, ki je prikazovala zgodovino razvoja sevniškega planinskega društva in gradnjo obeh koč na Lisci – gradivo je ob pomoči in posredovanju Ljuba Motoreta sevniški knjižnici sedaj vidno tudi na portalu Kamra.  

 

Olvasás tovább
  • LISCA

Prvo kočo na Lisci je še pred ustanovitvijo Posavske podružnice SPD zgradil (zbral potrebni denar, vodil in nadziral gradnjo ter organiziral vse potrebno za njeno slovesno otvoritev) Blaž Jurko (1859-1944), nadučitelj in pionir planinstva na tem območju, in sicer na pobudo načelnika SPD, profesorja Frana Orožna. Slovesna otvoritev se je nato odvila 21. avgusta 1902, v zahvalo graditelju pa so jo poimenovali Jurkova koča.

Posavska podružnica SPD je bila ustanovljena v Sevnici, v hotelu Simončič, 5. oktobra 1905. Njen prvi predsednik je bil sevniški notar Franc Veršec. Z ustanovitvijo podružnice in z leta 1902 zgrajeno Jurkovo kočo na Lisci, se je obiskovanje posavskega bisera (Lisce) zelo povečalo. Leta 1939 so domačini na pobudo takrat že upokojenega učitelja Blaža Jurka ter duhovnikov g. Pretnarja in g. Pavliča pod novim domom na Lisci v živo skalo vgradili kapelico, posvečeno Cirilu in Metodu; gradnjo le-te je sicer vodil domačin Alojz Šmid iz Jurkloštra.

V času, ko je bil sedež Posavske podružnice SPD v Zidanem Mostu, je dozorela ideja po izgradnji večjega doma na Lisci – Jurkova koča je namreč postala majhna in po 1. svetovni vojni ni več zadoščala za naraščajoči obisk Lisce. Zato je Posavska podružnica SPD zraven Jurkove koče zgradila skoraj v celoti lesen (večji) planinski dom (dela so pravili tesarji stavbenika Vinka Kukovca iz Celja) in ga ob množični udeležbi slovenskih in hrvaških planincev slovesno odprla 19. junija 1932. Jurkovo kočo in planinski dom so nato partizani požgali 28. junija 1944, da bi preprečili nemškim enotam bivanje v domu. Planinsko društvo Lisca Sevnica je leta 1948 Jurkovo kočo zgradilo na novo, Planinsko društvo Krško pa je kot naslednik Posavske SPD leta 1952 pod vodstvom profesorja Jožeta Košoroka in krčana Toneta Čebularja zgradilo še dodatni nov dom, ki so ga poimenovali po prvem povojnem predsedniku: nastal je Tončkov dom. Leta 1970 so namesto dotrajane koče začeli graditi novo, sodobnejšo Jurkovo kočo, ki so jo odprli 19. avgusta 1972 ob proslavljanju 70-letnice te koče.

  • PLANINSKO DRUŠTVO LISCA SEVNICA

Planinsko društvo Lisca Sevnica deluje že od leta 1905. Znotraj društva delujejo različni klubi in skupine, ki dajejo poseben pečat identiteti društva.

Mladinski odsek Planinskega društva Lisca vsako šolsko leto organizira vsakomesečne planinske izlete za osnovnošolce ter v poletnem  času osnovnošolski planinski tabor, športnoplezalni odsek Aranea pa skrbi za varno osvajanje plezalnih veščin in spretnosti. Klub vodnikov skrbi za izobraževanja ter usposabljanja vodnikov in članov, pa tudi za nakup in vzdrževanje tehnične opreme.

Znotraj društva deluje Klub za varstvo narave, ki vsako leto v času cvetenja poskrbi za zaščito encijana oz. clusijevega svišča na Lovrencu ter organizira naravovarstvene izlete. Samostojni planinski skupini sta tudi v Krmelju in na Planini. Planinske skupine se vodeno podajajo v hribe vsak ponedeljek, sredo in  četrtek, med njimi tudi skupina »vandrovcev«, ki gredo z avtobusom po Sloveniji in tujini. Člani Planinskega društva Lisca Sevnica se tradicionalno podajajo v okoliške hribe vsako tretjo nedeljo, prav tako je vsaka druga sobota v mesecu planinsko obarvana. Tudi ob polni luni se radi podajajo v noč in hribe, poleti organizirajo številne tabore in izlete po Sloveniji, na izlete se podajo tudi izven slovenskih meja. Na srečanjih in ob posebnih priložnostih pogosto nastopa Planinska pevska skupina Encijan, ki prireja tudi samostojne koncerte in izlete. 

Planinsko društvo Lisca Sevnica skrbi tudi za planinske domove in poti, za njihovo vzdrževanje in obnavljanje. V lasti imajo Planinsko zavetišče pod Sv. Rokom, Jurkovo kočo ter Tončkov dom na Lisci, upravljajo pa tudi s Planinskim zavetiščem Slatna nad Ratečami (pri Planici), ki nudi primerne pogoje za bivanje tudi večjih skupin in je odlično izhodišče za planinske pohode in izlete.

Pripadajoči opisi k fotografijam in razglednicam so povzeti po zapiskih Ljuba Motoreta, ljubiteljskega fotografa, tudi zbiratelja, preučevalca in restavratorja starih fotografij in razglednic ter dolgoletnega člana Planinskega društva Lisca Sevnica.

Viri:

- Jurkova koča na Lisci (online). Dostopno na naslovu: http://www.pzs.si/koce.php?pid=128

- Planinsko društvo Lisca Sevnica (online). Dostopno na naslovu: http://www.pd-lisca.si/

- Planinsko društvo Lisca Sevnica (online). Dostopno na naslovu:   http://www.pzs.si/drustva.php?pid=94

Információk

Közzétette

Knjižnica Sevnica

A digitális gyűjtemény szerzője

Tanja Mikolič

Kapcsolattartó

Tanja Mikolič

Jelszavak

DOMOZNANSKE ZBIRKE, FOTOGRAFIJE, Sevnica, Lisca, PLANINSTVO

A közzététel dátuma

19.12.2016 11:20

Legutóbbi módosítás

19.12.2016 11:20

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam