skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Z esperantom v svet

  Z esperantom v svet Tone Logar (1913-1994), je bil rojen v Vrbovem pri Ilirski Bistrici. Po zgodnji smrti matere se je z očetom in bratom preselil v Ljubljano in tam končal gimnazijo. Bil je eden vodilnih slovenskih in jugoslovanskih esperantistov od leta 1930. Poučeval je esperanto na tečajih, radiju in časopisih. Pisal je tudi v razne esperantske časopise in izdajal društveno glasilo La studa Stelo. Sodeloval je pri ustanavljanju Esperantskega društva Iirska Bistrica. Bil je soustanovitelj ljubljanskega esperantskega krožka in Slovenskega e ...

Olvasás tovább

 

Z esperantom v svet

Tone Logar (1913-1994), je bil rojen v Vrbovem pri Ilirski Bistrici. Po zgodnji smrti matere se je z očetom in bratom preselil v Ljubljano in tam končal gimnazijo. Bil je eden vodilnih slovenskih in jugoslovanskih esperantistov od leta 1930. Poučeval je esperanto na tečajih, radiju in časopisih. Pisal je tudi v razne esperantske časopise in izdajal društveno glasilo La studa Stelo. Sodeloval je pri ustanavljanju Esperantskega društva Iirska Bistrica.

Bil je soustanovitelj ljubljanskega esperantskega krožka in Slovenskega esperantskega združenja. Bil je strasten fotograf in kot grafik oblikoval več esperantskih raglednic. Izkazal se je s prevodi v esperanto mnogih pomembnih slovenskih pesnikov in pisateljev.

Njegov prevod Prešernovega Sonetnega venca v esperanto je izšel leta 1986 in še leta 1996 in 2009. Bil je član  mnogih mednarodnih esperantskih združenj in kongresov, leta 1950 v Parizu je celo sopredsedoval svetovnemu kongresu. (Povzeto po zapisu Tadeje Razpor, 1914, Knjižnica M. Samsa Ilirska Bistrica.)

Sonetni venec v slovenskem jeziku in esperantu je izdalo Esperantsko turistično društvo Ljubljana leta 1994. Cel Sonetni venec »Krono de l' sonetoj« vseh 15 sonetov je umetelno ročno izpisala Tončka Štefančič iz Ilirske Bistrice (1938-2016), vinjete je prispevala Aljana Primožič, ilustriral Tone Rojc. Komentar je napisal dr. Anton Sodnjak. (Vojko Čeligoj, 2016)

Információk

Közzétette

Vojko Čeligoj

Az eredeti anyag szerzője

Vojko Čeligoj

Az időszak, amelyet a kép ábrázol

1996

A kép keletkezési ideje

Második világháború után

Helység

Ljubljana

Személyek a fényképen

magistrale

Kulcsszavak

Prešeren. magistrale, esperanto

A közzététel dátuma

31.05.2016 10:50

Legutóbbi módosítás

31.05.2016 10:50

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam