Térkép  

Učiteljišniki v Ljubljani, 1. A, marec 1953

Fantje 1. letnika Učiteljišča v Ljubljani v šolskem letu 1952/53. Toliko nas je vseh fantov bilo v tem letniku. Poklic učitelja se je vse bolj feminiziral. Toliko fantov nas je tudi končalo šolo, ki je v tem času postala pet letna šola. Sredi skupine je razrednik Jakob BAZELJ, dipl. kipar bil je naš razrednik še naslednji dve leti, ko ga je nadomestil prof. Janez TOMŠIČ izjemni metodik. Sedijo z desne: Martin Žgajnar, Tomo Korošec, prof. Jakob Bazelj, Danilo Škulj, Lado Mikolič in Vojko Čeligoj, stoj ...

Olvasás tovább

Fantje 1. letnika Učiteljišča v Ljubljani v šolskem letu 1952/53. Toliko nas je vseh fantov bilo v tem letniku. Poklic učitelja se je vse bolj feminiziral. Toliko fantov nas je tudi končalo šolo, ki je v tem času postala pet letna šola.

Sredi skupine je razrednik Jakob BAZELJ, dipl. kipar bil je naš razrednik še naslednji dve leti, ko ga je nadomestil prof. Janez TOMŠIČ izjemni metodik.

Sedijo z desne: Martin Žgajnar, Tomo Korošec, prof. Jakob Bazelj, Danilo Škulj, Lado Mikolič in Vojko Čeligoj, stojijo z desne: Milan Adamič, Justin Potočnik, Branko Pepel, Gerhard Putan in Tone Varšek.

Že v šoli je bila velika selekcija. Od 52 dijakov nas je peti razred uspešno končalo le dvajset.

Po veliki maturi smo se razšli vsak po svoje, večina se je zaposlila. Težav z zaposlitvijo ni bilo, mene so čakali kar na treh šolah. Mnogi so nadaljevali šolanje na univerzi in dosegli vidne uspehe v poklicu, nekateri so tudi doktorirali in postali spoštovani strokovnjaki na svojih poklicnih področjih. 

Naj omenim le trojico mojih sošolcev:                                                                                                 Tomo Korošec slavist, častni občan Laškega, avtor vojaškega in ribiškega slovarja, starejši se še gotovo spominjajo njegovih TV oddaj »Pet minut za boljši jezik«, bil je prejemnik visokega državnega odličja, ki mu ga vročil dr. Janez Drnovšek, napisal je zgodovinski roman o Antonu pl. Sočebranu (1829-1892) avstrijskem general-majorju slovenskih korenin. O Tomotu Korošcu so v novembru 2019 v Laškem predstavili film o njem; Milan Adamič, prof. didaktike, redni profesor na Univerzi v Ljubljani, Majda Sitar Poljanšek, v času slovenske vlade Dušana Šinigoja ministrica za šolstvo, Terezija Sitar Žerdin, učiteljica, defektologinja, svoje izkušnje in razmišljanja objavlja v mladinskih, posebej šolskih časopisih.

Vč/443

Picture

Hely

Hely megjelenítés

Információk

Közzétette

Vojko Čeligoj

Az eredeti anyag szerzője

n.n.

Az időszak, amelyet a kép ábrázol

1953

A kép keletkezési ideje

20. század

Személyek a fényképen

1.A razred z razrednikom Jakobom Bazljem

Kulcsszavak

Učiteljišniki v Ljubljani 1953. Tomo Korošec

A közzététel dátuma

27.11.2019 11:01

Legutóbbi módosítás

02.12.2019 07:13

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam