Térkép  

Tržačanka Kristina in očetova hiša v Knežaku

Teta Krista. Letos je 100 let od njenega rojstva. Doživela in preživela jih je častitljivih 85. Rojena v imoviti zgornjepivški družini s 14. otroki, je bila že kot punčka odposlana po izobrazbo v Trst. In tam je živela 70 let. Izučila se je za bolnišnično otroško negovalko in ob tem delu, ki se mu je predajala z veliko potrpežljivostjo in ljubeznijo, morda tudi zato, ker svojih otrok ni imela, je vztrajala vso svojo delovno dobo. Slika iz leta 1937 jo kaže kot 19-letno tržaško gospodično. A vsa leta je prebivala kot skromna  p ...

Olvasás tovább

Teta Krista. Letos je 100 let od njenega rojstva. Doživela in preživela jih je častitljivih 85.

Rojena v imoviti zgornjepivški družini s 14. otroki, je bila že kot punčka odposlana po izobrazbo v Trst. In tam je živela 70 let. Izučila se je za bolnišnično otroško negovalko in ob tem delu, ki se mu je predajala z veliko potrpežljivostjo in ljubeznijo, morda tudi zato, ker svojih otrok ni imela, je vztrajala vso svojo delovno dobo. Slika iz leta 1937 jo kaže kot 19-letno tržaško gospodično. A vsa leta je prebivala kot skromna  podnajemnica, največ v tržaški opazno slovenski soseski Sv. Jakob. Šele na stara leta si je s prihranki kupila stanovanjce v novozgrajenem stolpiču, in sicer v še zmeraj poudarjeno slovenskem tržaškem  predmestju Sv. Ivan, In v tem svojem gnezdecu, kot mu je rekla, se je počutila srečno. Vse dokler ji niso začele pohajati moči. In potem se je oklenila ene same velike želje: Da bi umrla pod očetovo streho v Knežaku. Njena rojstna hiša in hkrati rojstna hiša njene sestre-moje mame je v spodnjem delu fotokolaža. Njeni nečaki s(m)o ji poslednjo željo uresničili, večni mir je našla med svojimi na pokopališču pri Sv. Barbari v Knežaku. (sf)

Picture

Hely

Információk

Közzétette

Silvo Fatur

Az eredeti anyag szerzője

Kolaž S. Faturja

Az időszak, amelyet a kép ábrázol

1937, 1955

A kép keletkezési ideje

20. század

Személyek a fényképen

Kristina Urbančič

Kulcsszavak

Trst, Knežak, očetova hiša

A közzététel dátuma

05.01.2018 17:19

Legutóbbi módosítás

05.01.2018 17:19

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam