skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

ŠTIRI STO LET STARI TOPOLŠKI ZVON

Prebivalci Topolca male vasice pri Ilirski Bistrici se radi pohvalijo, da hranijo v vaški cerkvi sv. Štefana  svoj več kot štiri sto let stari zvon. Zvon je skupaj s krajani delil vse nejevolje, ki so prizadele vaščane. Zvon je bil vlit leta 1.611 v znani videmski livarni mojstra Petra. Je bogato okrašen, kar so cenili tudi strokovni opisovalci tega zvona. Verjetno je tudi to razlog, da ga niso pretopili v letu 1942, ko so italijanske vojaške oblasti dale pretopiti za vojne potrebe pol drugi tisoč zvonov s Slovenskega Prim ...

Olvasás tovább

Prebivalci Topolca male vasice pri Ilirski Bistrici se radi pohvalijo, da hranijo v vaški cerkvi sv. Štefana  svoj več kot štiri sto let stari zvon. Zvon je skupaj s krajani delil vse nejevolje, ki so prizadele vaščane.

Zvon je bil vlit leta 1.611 v znani videmski livarni mojstra Petra. Je bogato okrašen, kar so cenili tudi strokovni opisovalci tega zvona. Verjetno je tudi to razlog, da ga niso pretopili v letu 1942, ko so italijanske vojaške oblasti dale pretopiti za vojne potrebe pol drugi tisoč zvonov s Slovenskega Primorja in Istre. Tedaj je topolški zvon dobil tudi »jetniško številko« 571. Čeprav je bil zvon ob snemanju z zvonika poškodovan, ga je gotovo njegova izjemna izdelava rešila pred livarsko pečjo.

Zvon je bil julija 1986 ob velikem veselju domačinov in številnih gostov srečno vrnjen v okrilje cerkve sv. Štefana na Topolc. S tem se je tudi srečno zaključila odiseada tega zvona. Zvon je spet na voljo vaščanom, čeprav bolj kot pričevalec nekega obdobja, ki je bilo sovražno nastrojeno do domačinov.

Omenimo, da so bili poleg strokovnih zavodov za spomeniško varstvo na Hrvaškem in Sloveniji naklonjeni vrnitvi tudi nekateri posamezniki, ki se jim iskreno zahvaljujemo: Koprska škofija, Krajevna skupnost Topolc, s predsednikom Jadranom Zidarjem, trnovski dekan g. Bogdan Berce, Emil Zonta novinar in glasbeni urednik Radia Koper. Ter še mnogi mnogi drugi.

vč/417 

Picture

Hely

Hely megjelenítés

Információk

Közzétette

Vojko Čeligoj

Az eredeti anyag szerzője

Vojko Čeligoj

Az időszak, amelyet a kép ábrázol

1968

A kép keletkezési ideje

Második világháború után

Személyek a fényképen

ni

Kulcsszavak

TOPOLC, stari zvon

A közzététel dátuma

05.03.2019 16:18

Legutóbbi módosítás

06.03.2019 11:33

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam