skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Spominsko obeležje - Radoviči

Obeležje stoji na mestu Kopiničeve hiše v Radovičih. Julija 1942 so hišo požgali italijanski okupatorji. V obdobju med vojnama, v času prepovedi delovanja, je bila Kopiničeva hiši pomembno stičišče slovenskih in hrvaških komunistov.  Tu je tudi spominsko obeležje v spomin Ivana Kopiniča, ki je padel v noči med 2. in 3. 11. 1941 kot borec Belokranjske čete na Gornjih Lazah.* V Kopiničevi hiši v Radovičih se je leta 1911 rodil tudi njegov brat, enigmatični revulucionar in obveščevalec Josip Kop ...

Olvasás tovább

Obeležje stoji na mestu Kopiničeve hiše v Radovičih. Julija 1942 so hišo požgali italijanski okupatorji. V obdobju med vojnama, v času prepovedi delovanja, je bila Kopiničeva hiši pomembno stičišče slovenskih in hrvaških komunistov. 

Tu je tudi spominsko obeležje v spomin Ivana Kopiniča, ki je padel v noči med 2. in 3. 11. 1941 kot borec Belokranjske čete na Gornjih Lazah.*

V Kopiničevi hiši v Radovičih se je leta 1911 rodil tudi njegov brat, enigmatični revulucionar in obveščevalec Josip Kopinič.  Med ostalim je bil tudi španski borec, viceadmiral sovjetske vojne mornarice, kapitan fregarte španske republikanske armade in polkovnik JLA. Umrl je leta 1997 v Ljubljani.

Obeležji so slovesno odkrili 25.11.1979 ob metliškem občinskem prazniku (26.11.) Prisoten je bil tudi Josip Kopinič.

* Na obeležju je vklesan napačen datum smrti

 

Picture

Hely

Hely megjelenítés

Információk

Közzétette

Matjaž Rus

Az eredeti anyag szerzője

Matjaž Rus

Helység

Metlika

Kulcsszavak

2. svetovna vojna, Metlika, Radoviči, Bela krajina, Kopinič,

A közzététel dátuma

11.02.2020 13:43

Legutóbbi módosítás

12.06.2020 11:44

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam