skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Razstava ptic, Ilirska Bistrica 1979

Sredi sedemdeset let prejšnjega stoletja so se tudi v Ilirski Bistrici zbrali mnogi, ki jih je povezovala ljubezen do ptičjega sveta in nežnih pernatih bitij. Ker v Bistrici še ni bilo takega društva, so se povezovali z društvi na Primorskem in celo v Kvarnerju na Hrvaškem, kjer so imeli že nekaj izkušenj. Med organizatorji je gotovo izstopal Ivan Šuštar s skupino somišljenikov. Pridružili so se članstvu tovrstnega društva v Izoli in nabirali številne izkušnje v zvezi z skrbjo in delom ...

Olvasás tovább

Sredi sedemdeset let prejšnjega stoletja so se tudi v Ilirski Bistrici zbrali mnogi, ki jih je povezovala ljubezen do ptičjega sveta in nežnih pernatih bitij. Ker v Bistrici še ni bilo takega društva, so se povezovali z društvi na Primorskem in celo v Kvarnerju na Hrvaškem, kjer so imeli že nekaj izkušenj. Med organizatorji je gotovo izstopal Ivan Šuštar s skupino somišljenikov. Pridružili so se članstvu tovrstnega društva v Izoli in nabirali številne izkušnje v zvezi z skrbjo in delom pri vzgoji ptic. Organizirane so bile številne akcije, predavanja, razstave ptic, tekmovanja doma vzgojenih ptic, vzpodbujanje vzgoje šampionov vrhunskih primerkov ptic. Člani so se udeleževali tudi mednarodnih razstav in prejemali vidna priznanja za svoje delo.

Na sliki, uspešen zaključek odprte obsežne društvene razstave v telovadnici OŠ D. Kette v Ilirski Bistrici v letu 1979 z udeleženci razstave, gosti in nagrajenci. Med udeleženci prepoznamo Ivana Šuštarja z veliko spominsko sliko, skrajno levo je Guerino Zonta, predsednik društva v Izoli. Sredi slike so tudi predstavniki vodstva zveze društev Slovenije za varstvo in vzgojo ptic, Prašnikar, Kavčič idr, ki so podelili zaslužene pokale in diplome najuspešnejšim razstavljalcem. 

Med nagrajenci (četrti z desne) je sedanji društveni predsednik Jože Rolih. Na razstavi so sodelovali tudi najmlajši člani. Na sliki sta tudi osnovnošolca bratec in sestra Metka in Janko Čeligoj, ki sta tedaj razstavila svoji zbirki na temo »ptice na poštnih znamkah in kovancih«. Razstave so se udeležili tudi društveni prijatelji iz Idrije, Žirov, Črnega vrha, in obmorskih občin.

Uspeh takratne razstave je opogumila Bistričane, da so še isto leto ustanovili svoje lastno društvo: Društvo za varstvo in vzgojo ptic Snežnik, ki je lani, v letu 2019 slavilo 40 letnico uspešnega delovanja in prejelo vidno občinsko priznanje.

Vč/468/

Picture

Hely

Hely megjelenítés

Információk

Közzétette

Vojko Čeligoj

Az eredeti anyag szerzője

Vojko Čeligoj

Az időszak, amelyet a kép ábrázol

1979

A kép keletkezési ideje

20. század

Személyek a fényképen

Nagrajenci na razstavi ptic

Kulcsszavak

Društvo za varstvo ptic, razstava

A közzététel dátuma

08.07.2020 19:00

Legutóbbi módosítás

08.07.2020 19:00

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam