Térkép  

Prevoz zvonov z Lopate pri Celju v Šmartno v Rožni Dolini, 1988

Erih Gabron, sin znanega celjskega furmana Jožeta Gabrona, in Franc Brežnik na vozu,  v katerega sta vpregla vsak svojo kobilo z novimi zvonovi za zvonik cerkve sv. Martina. Zvonovi so bili »obešeni« v zvonik 25. maja 1989, blagoslovil jih je mariborski škof Franc Kramberger. Erih je, prav tako kot oče Jože, postal »furman«. Že pri svojih »rosnih« 12. letih je imel »svojo furo«; od železniške postaje do trgovine »Tkanina« ali »Slovenijašport« na Stanetovi ulici j ...

Olvasás tovább

Erih Gabron, sin znanega celjskega furmana Jožeta Gabrona, in Franc Brežnik na vozu,  v katerega sta vpregla vsak svojo kobilo z novimi zvonovi za zvonik cerkve sv. Martina. Zvonovi so bili »obešeni« v zvonik 25. maja 1989, blagoslovil jih je mariborski škof Franc Kramberger.

Erih je, prav tako kot oče Jože, postal »furman«. Že pri svojih »rosnih« 12. letih je imel »svojo furo«; od železniške postaje do trgovine »Tkanina« ali »Slovenijašport« na Stanetovi ulici je že zgodaj zjutraj opravljal prevoze blaga. Nato pa domov na Šlandrov trg izpreči konje in v šolo. Nič mu ni bilo težko. Ljubezen do konjev, teh najplemenitejših živali mu je ostala do današnjih dni. Še vedno skrbi za dve kobili (pred leti  tudi štiri). Z eno se tudi na lani na štefanovo udeležil blagoslova konj pri Sv. Duhu v Celju.

Prispeval: Erih Gabron

Vir: Trobec, Marija, Šmartno v Rožni dolini od davnih do današnjih dni, 2003, str. 89

Picture

Hely

Hely megjelenítés

Információk

Az időszak, amelyet a kép ábrázol

1988

A kép keletkezési ideje

20. század

Helység

Celje

Személyek a fényképen

Erih Gabron, Franc Brežnik

Kulcsszavak

prevozniki, zvonovi, konjska vprega

A közzététel dátuma

05.07.2019 10:51

Legutóbbi módosítás

05.07.2019 10:51

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam