Térkép  

Povojni prebežniki čez zahodno mejo

Okoli sredine 20. stoletja je bil čas, ko so mladi iz moje in sosednjih vasi na Pivškem v velikem številu bežali čez mejo naTržaško. Leta popolne brezizhodnosti. Primanjkovalo je vsega, hrane in oblačil,  vse je bilo na karte, racionalizirano, kot so pravili. Zaslužka pa nikakršnega. Stoletne vezi teh krajev s Trstom, kamor so v prejšnji desetletjih Pivčani prodajali poljske pridelke, seno  in les in kamor so odhajali tudi za delom, je meja prerezala. Pa še letine so bile slabe. Od velikih ...

Olvasás tovább

Okoli sredine 20. stoletja je bil čas, ko so mladi iz moje in sosednjih vasi na Pivškem v velikem številu bežali čez mejo naTržaško. Leta popolne brezizhodnosti. Primanjkovalo je vsega, hrane in oblačil,  vse je bilo na karte, racionalizirano, kot so pravili. Zaslužka pa nikakršnega. Stoletne vezi teh krajev s Trstom, kamor so v prejšnji desetletjih Pivčani prodajali poljske pridelke, seno  in les in kamor so odhajali tudi za delom, je meja prerezala. Pa še letine so bile slabe. Od velikih pričakovanj ob osvoboditvi je ostalo malo ali nič. In se je utrgal plaz.  Fante in dekleta je ponavadi vzela noč. Iz moj vasi je zbežal vsak peti. Na meji so tvegali tudi glave. Vendar pa so se zvečine po nekaj dneh javili in sporočili, da je šlo srečno. Potem pa so, kot kaže slika, nekje na Krasu čakali, včasih tudi mesece in mesece, da so jih poslali naprej, največ čez morje, v Ameriko in Avstralijo.

Picture

Információk

Közzétette

Silvo Fatur

Az eredeti anyag szerzője

Ni znan. Hrani Marija Tomšič

Az időszak, amelyet a kép ábrázol

1953

A kép keletkezési ideje

Második világháború után

Helység

Tujina

Személyek a fényképen

Mladi iz Zagorja na Pivki

Kulcsszavak

prebežniki, meja

A közzététel dátuma

17.03.2016 16:30

Legutóbbi módosítás

22.03.2016 07:07

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam