skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Osamosvojitveni kres na Snežniku, 25. 6. 1991

Prve počitniške dni, konec šolskega leta 1990/1991, smo člani šolske planinske skupine na OŠ Dragotina Ketteja v Ilirski Bistrici  posvetili zaključnemu izletu ob sklepnem dejanju planinske šole, ki smo jo pripravili na sedežu šole. Skupina 15. mladih planincev se je skupaj z mentorji in mladinskimi planinskimi vodniki Ambrožem Valenčičem, Egonom Butinarjem ter Hinkom Poročnikom udeležila nagradnega izleta na Snežnik, 25 junija. Že popoldne smo z vrha Snežnika pospravili ostanke smeti, ki so jih pustili za seboj, ...

Olvasás tovább

Prve počitniške dni, konec šolskega leta 1990/1991, smo člani šolske planinske skupine na OŠ Dragotina Ketteja v Ilirski Bistrici  posvetili zaključnemu izletu ob sklepnem dejanju planinske šole, ki smo jo pripravili na sedežu šole. Skupina 15. mladih planincev se je skupaj z mentorji in mladinskimi planinskimi vodniki Ambrožem Valenčičem, Egonom Butinarjem ter Hinkom Poročnikom udeležila nagradnega izleta na Snežnik, 25 junija. Že popoldne smo z vrha Snežnika pospravili ostanke smeti, ki so jih pustili za seboj, številni zimski obiskovalci. Neželjeno smetišče ob koči smo prekrili s kamenjem in tudi sicer pospravili gradbene ostanke ob koči. Ob mraku smo sneli slovensko zastavo s petokrako zvezdo in jo zamenjali s slovensko narodno zastavo ter zapeli pesem »Naprej zastava Slave…«. Za novo državno zastavo še nismo vedeli kakšna bo. Vse gorljive smeti smo znosili na sam vrh, in z njimi ustvarili visok kres.  Ko je zagorel so ga videli gotovo od Kvarnerja do Ljubljane. Te dni je slavila gotovo vsa Slovenija in tako proslavila dan osamosvojitve. Mi pa kar na Snežniku.

Drugi dan smo se podali do Sviščakov, kjer smo si v Planinskem domu sami pripravili okusno kosilo. Načrtovali smo obiskati še Črni dol in Vilharjevo kočo. Žal smo že tam zvedeli, da so iz vojašnice v Ilirski Bistrici krenili tanki JLA. Pretila je vojna za Slovenijo. V strahu pred nepričakovano nevarnostjo smo hitro poklicali šolski kombi in se vrnili domov. (vč/675)

Na sliki: skupina mladih planincev ob kresu na Snežniku.

Picture

Hely

Hely megjelenítés

Információk

Közzétette

Vojko Čeligoj

Az eredeti anyag szerzője

Vojko Čeligoj

Az időszak, amelyet a kép ábrázol

1991

A kép keletkezési ideje

20. század

Személyek a fényképen

Mladi planinci na Snežniku ob kresu

Kulcsszavak

Kres na Snežniku, 25. 6. 1991

A közzététel dátuma

01.10.2020 16:57

Legutóbbi módosítás

06.10.2020 09:17

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam