Térkép  

Olimpionik, Sabljač Rudolf Cvetko, tudi moj učitelj sabljanja, 1953

Rudolf Cvetko, rojen v Senožečah leta 1880, umrl leta 1977 v Ljubljani. Je bil prvi Slovenec z osvojeno olimpijsko medaljo. Na 5. olimpijskih igrah v Stockholmu leta 1912 je Cvetko kot član avstrijske sabljaške reprezentance osvojil srebrno olimpijsko medaljo v sabljanju. Bila je to prva olimpijska medalja za Slovence, zato  so mu na osrednjem trgu v Senožečah, njegovem rojstnem kraju odkrili doprsni kip kiparsko delo Antona Hermana. To častno nalogo je 14. oktobra 2000 opravil naš naj uspešnejši olimpionik Miroslav Cerar. Rudolf Cve ...

Olvasás tovább

Rudolf Cvetko, rojen v Senožečah leta 1880, umrl leta 1977 v Ljubljani. Je bil prvi Slovenec z osvojeno olimpijsko medaljo. Na 5. olimpijskih igrah v Stockholmu leta 1912 je Cvetko kot član avstrijske sabljaške reprezentance osvojil srebrno olimpijsko medaljo v sabljanju. Bila je to prva olimpijska medalja za Slovence, zato  so mu na osrednjem trgu v Senožečah, njegovem rojstnem kraju odkrili doprsni kip kiparsko delo Antona Hermana. To častno nalogo je 14. oktobra 2000 opravil naš naj uspešnejši olimpionik Miroslav Cerar.

Rudolf Cvetko je bil z dušo in telesom sabljač. Izšolal je na stotine sabljačev. Zanimiva je njegova misel, da sabljanje ni le šport temveč zelo težka in učinkovita šola za vse življenje.

V jeseni leta 1953 sem kot srednješolec bil njegov sabljaški učenec v Telovadnem društvu Tabor v Ljubljani. Naš vaditelj je bil prav Rudolf Cvetko, možak že v letih pa vendar gibčen v  kretnjah in poskočen v gibanju. Žal nam slavnega sabljača ni nihče predstavil kot olimpionika, to smo izvedeli šele kasneje. Da smo pravočasno zvedeli za njegove sabljaške uspehe bi gotovo dalj časa vztrajali v napornih vajah.

Pri proslavljanju Cvetkovih uspehov leta 2000 so se tedaj izkazali številni Senožejci, Danilo Pečar iz Klanca, Olimpijska akademija z dr. Rajkom Šugmanom, takratni župan Rajko Vojtkovski, divaški osnovnošolci, zbiralec in lokalni zgodovinar Zdravko Čuk, Primorsko numizmatično društvo in drugi … Narodni muzej v Ljubljani je skupaj z Filatelistično akademijo Slovenije za Dan mladosti 25. maja 2006 izdal spominsko razglednico s sliko Rudolfa Cvetka in njegove sabljaške vrste (1931), ter priložnostnim poštnim žigom, ki ga je oblikoval Janko Štampfl iz Ljubljane. Vč/437

Picture

Hely

Hely megjelenítés

Információk

Közzétette

Vojko Čeligoj

Az eredeti anyag szerzője

nn

Az időszak, amelyet a kép ábrázol

1953

A kép keletkezési ideje

20. század

Személyek a fényképen

Rudolf Cvetko

Kulcsszavak

sabljanje, prva slovenska olimpijska medalja

A közzététel dátuma

30.10.2019 19:17

Legutóbbi módosítás

04.11.2019 07:19

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam