skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Kosci na župnijskem travniku pod šmarsko Kalvarijo, poleti 1947

Junij je bil mesec, ko se je nekdaj pričela košnja. Pele so kose, širil se je zvok brušenja kos in klepanja kos na domačih dvoriščih pa tudi na travnikih. Čas, ki je odšel in ostaja v spominih, zapisih in fotografijah.   Ob prvem svitu se je oče s sosedi iz vasi odpravil kosit. Dan prej je vedno sklepal koso. Zjutraj si je zataknil "šatur" za pas in malo vode je bilo v njem ter brusni kamen. Za popotnico so srknili "štamperl kačje sline" so rekli, potem pa koso na rame. Čez čas pa se je slišalo pe ...

Olvasás tovább
Junij je bil mesec, ko se je nekdaj pričela košnja. Pele so kose, širil se je zvok brušenja kos in klepanja kos na domačih dvoriščih pa tudi na travnikih. Čas, ki je odšel in ostaja v spominih, zapisih in fotografijah.
 
Ob prvem svitu se je oče s sosedi iz vasi odpravil kosit. Dan prej je vedno sklepal koso. Zjutraj si je zataknil "šatur" za pas in malo vode je bilo v njem ter brusni kamen. Za popotnico so srknili "štamperl kačje sline" so rekli, potem pa koso na rame. Čez čas pa se je slišalo petje brusnih kamnov s travnika. Mama je doma vedno pripravljala žgance in gobovo župo za zajtrk. Sušenje in spravilo krme je bil nekoč prijeten obred.

Na fotografiji so kosci s takratnim šmarskim dekanom Jakobom Rihterjem.

Od leve proti desni: Zepa Matjaž, Ivan Vahen, Štefan Lorger, Frac Ror, Ivek Zupanc, Matija Gorjup, Novak Franč, Božiček Miha, Stanko Čakš, g.dekan Jakob Rihtar, Gregor Nunčič, Anton Golčman, Miha Bač, Rok Metličar, Zepa Novak in Franc Krušič.

Prispeval: Jožef Čakš

Picture

Hely

Hely megjelenítés

Információk

Közzétette

Mateja Žagar

Az eredeti anyag szerzője

Slavko Ciglenečki

Az időszak, amelyet a kép ábrázol

1947

A kép keletkezési ideje

20. század

Helység

Šmarje pri Jelšah

Kulcsszavak

košnja, kmečka opravila

A közzététel dátuma

30.06.2021 10:29

Legutóbbi módosítás

30.06.2021 10:30

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam