skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Kino Jadran v Kočevju

Kinodvorana v Kočevju okoli leta 1950.  Kino Jadran je svoja vrata uradno odprl 10. 8. 1935, vmes je prenehal delovati zaradi vojne. Prvi zvočni kino sta uredila zakonca Poje v bivši stavbi hotela Trst leta 1932, tri leta kasneje pa sta kupila in uredila prostor bivše gostilne Harde, kjer tudi danes stoji stavba kina. Med vojno je bila stavba močno poškodovana, vendar sta jo zakonca Poje leta 1945 obnovila in zopet začela predvajati filmske predstave. Leto kasneje sta bila primorana, da sta dvorano vzdrževala podnajemno zaradi finančnih te ...

Olvasás tovább

Kinodvorana v Kočevju okoli leta 1950. 

Kino Jadran je svoja vrata uradno odprl 10. 8. 1935, vmes je prenehal delovati zaradi vojne. Prvi zvočni kino sta uredila zakonca Poje v bivši stavbi hotela Trst leta 1932, tri leta kasneje pa sta kupila in uredila prostor bivše gostilne Harde, kjer tudi danes stoji stavba kina. Med vojno je bila stavba močno poškodovana, vendar sta jo zakonca Poje leta 1945 obnovila in zopet začela predvajati filmske predstave. Leto kasneje sta bila primorana, da sta dvorano vzdrževala podnajemno zaradi finančnih težav. Leta 1952 je bila stavba kina nacionalizirana.

Kino Jadran je deloval v središči mesta in je imel zabavno-kulturno vlogo, saj je poleg rednih kinopredstav gostil tudi številne (ne)šolske prireditve, plese in prireditve za občinski ali državni praznik. Sprva so se filmske predstave predvajale ob sobotah in nedeljah ter praznikih, kasneje pa je uprava kina določila razpored kinopredstav tudi med tednom, večkrat na dan.

Kinodvorana je imela 418 sedežev in je bila redkokdaj popolnoma zasedena. Povprečen obisk kina Jadran je znašal 150 obiskovalcev.

Izbor zvrsti filmskih predstav je bil pester, vendar kvaliteta filmov je bila slaba. Vodstvo kina je na filmski repertoar uvrstilo več zabavnih filmov, premalo pa je bilo filmov z vzgojno-poučnimi vsebinami.

Vir:

MIHELČIĆ, N. Kulturni utrip v sedemdesetih letih 20. stoletja na Kočevskem : kulturna društvena dejavnost v Kočevju Studia Historica Slovenica : časopis za humanistične in družboslovne študije = humanities and social studies review,  2013, 53 (2), 149-159.

Picture

Információk

Közzétette

Dolores Brunec

Az eredeti anyag szerzője

Vido Petek

Az időszak, amelyet a kép ábrázol

okoli leta 1950

A kép keletkezési ideje

20. század

Helység

Kočevje

Kulcsszavak

kinodvorana, kino Jadran

A közzététel dátuma

21.11.2019 08:10

Legutóbbi módosítás

21.11.2019 08:10

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam